BELGIË

6+ De ontwerpers die Antwerpen en België in de jaren ‘90 groot op de kaart van de internationale modewereld zetten, werden voor het gemak de ‘Antwerp Six’ genoemd. Een groep zijn Walter van Beirendonck, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Dries van Noten, Dirk van Saene en Marina Yeh echter nooit geweest. In de Lokettenzaal van het Vlaamse Parlement in Brussel zijn hun uiteenlopende opvattingen en stijlen te bewonderen.

Ook zijn er de prachtige ontwerpen van ‘de zevende van de zes’ te zien, Martin Margiela, naar wie het plusteken in de titel van de expositie verwijst. Dat duidt ook de volgende lichtingen ontwerpers aan, met onder anderen AF Vandevorst, Raf Simons en Véronique Branquinho. De expositie belicht ook de modeafdeling van de kunstacademie waar het allemaal begon.

6+, Antwerpse mode in het Vlaamse Parlement, De Loketten, IJzerenkruisstraat 99, Brussel, t/m 23 juni, ma t/m za 10-17u. Inl 0032 2 & www.momu.be

Louise Bourgeois De Frans-Amerikaanse Louise Bourgeois is 95 jaar oud en de grande dame van de beeldhouwkunst. Vorig jaar werd het graf van James Ensor bij Oostende maandenlang bewaakt door een reusachtige bronzen spin van haar hand. Nu zijn in Oudenburg, eveneens bij Oostende, in galerie De 11 Lijnen beelden en tekeningen van Bourgeois te zien in een mooie hommage.

De stukken van Bourgeois worden geflankeerd door werk van negen verwante en door haar bewonderde kunstenaars. Ook hier is Ensor van de partij, evenals o.a. Soutine, Holzer, Bonnard, Serra en Miró. Galerie De 11 Lijnen, Groenendijkstr 1, Oudenburg (Oostende), t/m 17 feb vr-za 13-18u. Inl 0032 59270757.

En verder Teun Voeten - War. Oorlogsfotografie, t/m 16 mrt, Vlaams-Nederlands Huis de Buren, Brussel 0032 22121930, www.deburen.eu