BEELDENDE KUNST

Gavin Turk : Fright Wig Camouflage Orange and Grey, 2006 Courtesy of the artist/ White Cube Gallery
Gavin Turk : Fright Wig Camouflage Orange and Grey, 2006 Courtesy of the artist/ White Cube Gallery

Gavin Turkin de eerste grote solo-expositie van de Britse kunstenaar Gavin Turk (Guildford, 1967) is een ruime selectie te zien uit zijn werk van de afgelopen vijftien jaar, van wassen zelfportretten tot recente gezeefdrukte zelfportretten op doek. Turk onderzoekt telkens wat het betekent om kunstenaar te zijn. Veel van zijn werken hebben te maken met auteurschap, authenticiteit, originaliteit en waardetoekenning.

Toen young British artists als Damien Hirst, Tracey Emin en Sarah Lucas begonnen aan hun opmars als cultsterren, startte Turk met het parodiëren van fixaties binnen de kunstwereld. Die op de persoonscultus rond kunstenaars, bijvoorbeeld. Aan de signatuur van een kunstenaar lijkt vaak nog meer culturele en economische waarde toegekend te worden dan aan het kunstwerk zelf. Turk citeert vaak uit het werk van belangrijke voorgangers. Zijn ge wassen zelfportretten, objecten, foto’s en zeefdrukken bieden een reis door de kunstgeschiedenis. Hij refereert aan het werk van onder anderen Marcel Duchamp, René Magritte, Yves Klein, Piero Manzoni, Robert Morris, Marcel Broodthaers, Joseph Beuys en Andy Warhol.

Gavin Turk. The Negotiation of Purpose van 3 febr t/m 20 mei in het GEM, museum voor actuele kunst, Stadhouderslaan, Den Haag. Di-zo 12-18u