7 redenen om thuis te blijven

De sneeuweffecten stelen de show in de game Lost Planet: Extreme Conditions

1 Game

Lost Planet: Extreme Conditions

Electronic Arts, prijs: 65 euro, Xbox 360

Veel diepgang kent Lost Planet niet. Al doen de zuchtende, moeilijk kijkende Japans getinte hoofdrolspelers anders vermoeden. Toch is Lost Planet een van de betere actietitels van het begin van dit winterloze jaar. Want terwijl het gemiddeld 10 graden te warm is buiten, lopen de ijskoude rillingen langs je nek als je wederom in een vuurgevecht belandt met beeldvullende buitenaardse wezens. Deze ‘Akrid aliens’ zijn de enige bron van energie op een verre, ijskoude planeet waar sneeuw en ijs alles in hun greep houden. Schiet de insectachtige monsters neer en een oranje goedje blijft achter waarna je weer even verder kunt en je de kans op bevriezing uitstelt. De actie is rechttoe, rechtaan en kent ouderwets veel levelbazen; oftewel enorme tegenstanders vlak voor het einde van een hoofdstuk. Maar eigenlijk spelen niet zij maar de sneeuweffecten de hoofdrol. Zo mooi, kil, koud en winters. Extreem maar aangenaam, brrrrr. (JM)

2 Doktersserie

House

SBS 6, 21.20-22.30u.

De cynische dokter Gregory House moet de levens zien te redden van patiënten met mysterieuze aandoeningen. Dankzij zijn feilloze instinct en liefde voor medische puzzels, lukt dat hem ook vaak. Dr. House wordt deze aflevering geconfronteerd met een bekende arts, die tijdens een trip in Afrika erg ziek is geworden. De Amerikaanse serie is een hit en werd beloond met onder meer een Emmy en Golden Globe.

3 Documentaire

Megastructures: Dubai's Palm Island

National Geographic, 20.00-21.00u.

In de Perzische Golf bij Dubai worden Jumeirah, Deira en Jebel Alide aangelegd. Deze kunstmatige eilanden in de vorm van palmbomen zijn zo groot dat ze zelfs vanuit de ruimte te zien zijn. Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum gaf opdracht tot de bouw van de eilanden, om de toeristenindustrie van Dubai te bevorderen. Megastructures neemt een kijkje bij de aanleg van de eilandengroep.

4 Muziek

3voor12.tv

Ned 3, 01.15-1.40u.

In 3voor12.tv vanavond een live-opname van The Good, The Bad and The Queen, het nieuwe project van Damon Albarn (Blur, Gorillaz). Samen met Paul Simonon (The Clash), Simon Tong (ex-The Verve) en drummer Tony Allen maakte Albarn een album vol melancholieke Britpopnummers. Verder is er aandacht voor Do-The-Undo, de nieuwe band van Anne Soldaat (vroeger van Daryll-Ann) en de hardcoreband San Andreas.

5 Film

Vet hard

Ned 3, 20.25-22.00u., Tim Oliehoek, 2005, Ned.

Nederlandse remake van het Deense kassucces Gamle maend i nye biler (‘Old Men in New Cars’) van Lasse Spang Olsen uit 2002. Tim Oliehoek zei over zijn film: „Het is niet mijn bedoeling de wereld te verbeteren. Ik wilde een lekkere popcornfilm maken; vermaak na een dag hard werken.” Oliehoek werd in NRC Handelsblad en de Volkskrant al met Dick Maas vergeleken om zijn talent actiescènes met flair te regisseren. NRC-recensent Bas Blokker schreef: „Met Vet hard treedt Tim Oliehoek definitief in de voetsporen van de maker van Flodder. Doelmatige en zelfverzekerde regie, losgelaten op een simpel script zonder al te veel IQ, helemaal gericht op het bevredigen van een elementaire filmbehoefte: vermaak. En Vet hard vermaakt. Je kunt hem als plat wegzetten, maar je zegt van een bos bloemen ook niet dat-ie niet elegant kan dansen.” (AW)

6 Vereeuwigen

Gipsafdruk

Vereeuwig je lichaamsdelen in gips of kunststof, www.lichaamskunst.nl

Kijken doe je met je...? Ogen. Toch zijn er veel mensen die, na gevraagd te hebben of ze even mogen kijken, het niet kunnen laten hun grijpgrage handen te gebruiken. Terwijl een simpele foto voor de meeste mensen voldoende is nog eens mooie herinneringen op te halen, willen de ‘voelers’ het liefst een tastbaar verleden. Voor dit soort types is de website lichaamskunst.nl geen slecht idee. De site verkoopt lifecasting, het in gips of kunststof afdrukken van een lichaamsdeel, om later in drie dimensies te kunnen zien – en voelen – hoe dik die zwangere buik ook alweer was. Of om die poezelig kleine kindervoetjes nog eens vast te pakken. Vanaf 13,95 euro bestel je een gipsset om thuis aan de slag te gaan. En mocht je twee linkerhanden hebben en jouw thuisafdruk mislukt volledig, dan krijg je de garantie dat je een tweede set gratis ontvangt. (MvdM)

7 Gedachten lezen

20Q

www.20q.net en te koop in speelgoedzaken voor ca. 20 euro

Gedachten kunnen lezen. Wie zou dat zo nu en dan niet willen? 20Q kan het echt. Dit (online) speeltje stelt een aantal vragen over een dier, plant of ding dat jij in gedachten neemt. Voor de hand liggende vragen als Heeft het ogen? en Kun je het eten? maar ook ingewikkeldere opgaven als Is het anorganisch? komen langs. De uitdaging is om iets te verzinnen waar 20Q niet op kan komen. Weet het speeltje na twintig vragen nog steeds niet waar jij aan denkt? Dan heb je gewonnen. 20Q leert van jouw antwoorden en komt een volgende keer misschien wel met het juiste antwoord. Uit een testje blijkt dat 20Q meer heeft met een kapstok dan met een spiegel. Al na een paar vragen wist het speeltje dat een brandbaar ding waar we niet vrolijk van worden een kapstok moest zijn, maar na ruim twintig vragen kwam 20 Q nog steeds niet op een spiegel. Volgende keer beter. (LvdS)

Met bijdragen van Mees van der Made, Jan Meijroos, Leoni van de Schraaf en André Waardenburg