Zorgverzekeraar Delta Lloyd ontslaat 200 man

Bij de zorgverzekeringstak van Delta Lloyd/Ohra Zorgbedrijven vallen ruim 200 ontslagen. Het verzekeringsbedrijf heeft dat gisteren aan het personeel meegedeeld. Bij de zorgverzekeringstak werken nu nog 600 mensen.

Een woordvoerder vertelt dat de ontslagen nodig zijn om te zorgen dat het bedrijf zich op de zorgverzekeringsmarkt kan handhaven. De concurrentie is de laatste anderhalf jaar enorm toegenomen door het nieuwe zorgstelsel, dat begin vorig jaar werd ingevoerd. Delta Lloyd verloor toen een flink aantal verzekerden aan de concurrentie.

Eerder maakten ook andere verzekeraars bekend door het nieuwe zorgstelsel gedwongen te zijn banen te schrappen. In oktober maakte Achmea bekend dat ongeveer een op de drie banen zou verdwijnen, ruim 1.200 in totaal. Bij Menzis verdwenen 350 tot 400 banen. Ook Agis kondigde aan 400 banen te schrappen.

Delta Lloyd/Ohra gaat bezuinigen door de verschillende zorgverzekeringsbedrijven – van Ohra en van Delta Lloyd – samen te voegen, vertelt de woordvoerder. Een aantal werknemers wordt daardoor overbodig. Verder wil het bedrijf in toenemende mate automatiseren, bijvoorbeeld bij de verwerking van gegevens en het opstellen van polissen.

Vakbond FNV Bondgenoten laat weten geschrokken te zijn van het aantal banen dat zal vervallen. Delta Lloyd heeft ook aangegeven dat het bedrijf zal verhuizen van Arnhem naar Den Haag. Volgens de FNV zal meeverhuizen voor de meeste medewerkers geen optie zijn. Bovendien heeft Delta Lloyd geen ruimte om honderden werknemers intern te herplaatsen, volgens de bond.

Werknemers van Delta Lloyd/Ohra horen voor de zomer wat de maatregelen voor hun eigen baan betekenen.