Vogelgriep: katten niet snel besmet

Katten met vogelgriep besmetten andere katten toch niet zo makkelijk. Dat vonden Oostenrijkse dierenartsen in een asiel waar vorig jaar de H5N1-griep heerste. Eerder onderzoek wees op snelle besmetting.

De Oostenrijkers beschrijven in het februarinummer van het vakblad Emerging Infectious Diseases dat vier katten in het asiel besmet raakten door een daar binnengebrachte zwaan met vogelgriep, maar dat die besmetting zich niet verder in het asiel verspreidde. Geen van de tweehonderd andere katten werd ziek.

Ruim twee jaar geleden toonden onderzoekers uit de groep van de Rotterdamse griepexpert en virologiehoogleraar Ab Osterhaus echter aan dat een H5N1-infectie bij katten juist agressief verloopt, en dat zieke dieren via uitwerpselen ook soortgenoten besmetten. Toen de vogelgriep vorig jaar heerste op het Duitse eiland Rügen moesten bewoners hun kat binnen houden.

Osterhaus reageert: „Als katten geen geïnfecteerde materialen eten, worden ze niet ziek. Maar doen ze dat wel, dan weten we dat ze ziek worden. Waar vogelgriep heerst, zien we ook dode katten. Daarom moet je toch honden en katten niet naar buiten laten gaan waar vogelgriep heerst.”

De Oostenrijkers vinden overigens sowieso dat bij een uitbraak katten binnen moeten blijven, omdat altijd de kans bestaat dat het virus muteert tot een besmettelijker variant.