Zes graden van Litvinenko

bacon.jpgKent u Six degrees of Kevin Bacon? Doel van dit spel is iedereen in Hollywood in een minimaal aantal stappen te verbinden met acteur Kevin Bacon. (Bacon speelde in film X, waar de eerste cameraman Y was, die later de film Z regisseerde, etc.) Ik dacht dat heel Hollywood maximaal zes graden van Bacon is verwijderd, maar volgens dit Orakel van Bacon gaat die hypothese niet op.

Nemen we zo’n graad ruim - elke relatie telt -  dan zou de hele mensheid hooguit zes graden van elkaar zijn verwijderd, zo wil een softe theorie die Bacon zelf onderschrijft. In dat geval moet het simpel zijn de met polonium vergiftigde Aleksandr Litvinenko in twee of drie stappen met de hele who is who van Rusland te verbinden.

En inderdaad, neem nou directeur Sergej Lisjoek van trainingscentrum Vitjaz die nu zo lelijk in het nieuws is. Op zijn schietbaan gebruiken ze al sinds 2002 een portret van Litvinenko als schietschijf. Lisjoek wist niet dat het Litvinenko was, beweert hij. Sure. Maar Litvinenko wist wel wie Lisjoek was: één graad van seperatie dus! Want dit schreef Litvinenko in zijn boek:

litvinenkoshant.jpg ’Sergej Lisjoek, oprichter en eerste commandant van het detachement speciale troepen van MVD (politie), genaamd Vitjaz. Als luitenant eerste klas binnen het politieapparaat geworven door het Speciale Departement van de KGB. Als laatste verbonden met Vladimir Jevgenivitsj Vlasov, die Litsjoek na 1991 overplaatste naar de FSB (zonder hem daar een nieuwe curator te bezorgen) en hem de status van zogeheten ‘gearchiveerde (slapend) agent’ gaf.  Lisjoek werd tot Held van Rusland gedecoreerd omdat hij het detachement van Vitjaz commandeerde dat de televisietoren Ostankino in 1993 verdedigde. Hij gaf bevel te schieten op de putchisten.’ 

Litvinenko is zelfs overigens drie graden van Kevin Bacon verwijderd (Ofwel Bacon-nummer 3): 1) Kevin Bacon speelde met Oliver Platt in Loverboy (2005) 2) Oliver Platt speelde met Johnny Depp in Benny and Joon (1993) en 3) Johnny Depp aast nu op de rol van Litvinenko in de komende Hollywoodfilm.

    • Coen van Zwol