Veronica eist excuses van Silvio

Na zijn verholpen hartkwalen zit Silvio Berlusconi nu pas echt in de problemen. Zijn vrouw Veronica Lario, met wie hij 17 jaar is getrouwd, is witheet op de ex-premier van Italië.

Op de voorpagina van La Repubblica, nota bene de krant van Berlusconi’s opponenten, heeft ze een open brief gepubliceerd onder de kop: ‘Mijn man moet mij in het openbaar excuses aanbieden’.

Tijdens een galadiner had Berlusconi zich op „onaanvaardbare manier laten gaan”. Tegen enkele vrouwen had hij gezegd: „Als ik niet al getrouwd was geweest, zou ik meteen met jou trouwen.” En: „Met jou ga ik overal naar toe.”

„Dit zijn uitlatingen die ik als een aantasting van mijn waardigheid beschouw”, schrijft Veronica Berlusconi. „Uitspraken die gezien de leeftijd, de politieke en sociale rol, de familiecontext (twee kinderen uit een eerste huwelijk en drie uit het tweede) van degene die dit heeft gezegd, niet kunnen worden vergoelijkt als gekscherende uitlatingen.”

De voormalige actrice eist publiekelijke excuses van haar man, „aangezien ik ze privé niet gekregen heb”. Uit haar brief blijkt dat Silvio recidiveert. „Gedurende de relatie met mijn man heb ik er voor gekozen geen ruimte te laten voor echtelijke conflicten, ook al hebben zijn gedragingen daar wel aanleiding toe gegeven”, schrijft Veronica, over wier fascinatie voor andere mannen alleen geruchten circuleren. Ze zegt zich in het belang van hun gezin en de publieke rol van haar man altijd op de achtergrond te hebben gehouden.

Maar er zijn grenzen en Veronica hoopt dat haar kinderen leren van haar protest: „De verdediging van mijn waardigheid als vrouw zal mijn zoon helpen nooit te vergeten dat hij respect voor vrouwen als een van zijn fundamentele waarden moet beschouwen, zodat hij altijd gezonde en evenwichtige relaties met hen kan opbouwen.”

    • Bas Mesters