Veiling drijft prijs Corus op

Tata Steel heeft vannacht in een veiling 9,4 miljard euro geboden op staalconcern Corus. Een exorbitant bedrag voor een relatief zwakke speler in de staalwereld, vindt de markt.

Het logo van Tata, in het zakendistrict van Mumbai. Daar heeft het moederbedrijf van Tata Steel, de nieuwe eigenaar van Corus, zijn hoofdkantoor. Foto AFP The Tata logo shines on the boot of a car reflecting high-rise buildings of south Mumbai's business district, 31 January 2007. India's Tata Steel said the acquisition of Anglo-Dutch steelmaker Corus is a "visionary move" but investors gave the deal a thumbs down as too expensive and sent the stock plunging more than 8.0 percent. Tata Steel of India appears set to become the world's fifth-largest steel producer after beating its Brazilian rival CSN in an auction to take over Anglo-Dutch steelmaker Corus with a 13.7 billion-dollar bid. AFP PHOTO/ Sajjad HUSSAIN AFP

Dat de veiling van Corus, afgelopen nacht in Londen, de prijs van het staalconcern zou opdrijven, was geen verrassing. Maar dat Tata Steel uiteindelijk 9,4 miljard euro voor het Brits-Nederlandse bedrijf zou neertellen, overtreft alle verwachtingen van analisten en marktdeskundigen. De overnameprijs ligt 34 procent hoger dan het eerste bod dat het Indiase bedrijf in oktober 2006 deed. Met dat bedrag was de top van Corus toen al tevreden: het bedrijf stond immers al geruime tijd te koop en er had zich nog niet eerder een geschikte partij gemeld.

Het Braziliaanse staalbedrijf CSN wilde tijdens de veiling, die was uitgeschreven door het Britse Takeover Panel, niet verder gaan dan 603 pence per aandeel. Het Takeover Panel is een Britse toezichthouder die als taak heeft te zorgen dat een overnamestrijd niet te lang voortsleept.

De overnamesom voor Corus is naar verhouding veel hoger dan de prijs die het Brits-Indiase staalconcern Mittal Steel in juni vorig jaar neertelde voor het Luxemburgse Arcelor: Mittal betaalde met een overnamesom van circa 26 miljard euro 4,6 maal het bedrijfsresultaat van Arcelor, terwijl Tata Steel bijna zeven maal het bedrijfsresultaat neertelt voor het veel kleinere en minder florissant draaiende Corus. Arcelor was vóór de overname de op één na grootste staalproducent ter wereld, Corus de nummer acht. De overnameprijs ligt bijna 70 procent boven de gemiddelde koers van het aandeel Corus in het afgelopen jaar.

Analist Tom Muller van Theodoor Gilissen spreekt van een „fantastisch resultaat voor beleggers. Van zo’n prijs had de aandeelhouder van Corus een jaar geleden niet durven dromen.” Dat de prijs voor Corus in verhouding zoveel hoger is uitgevallen dan die van Arcelor komt volgens hem omdat er voor Arcelor geen tegenbieder en geen veiling waren die de prijs konden opdrijven.

Ook staaldeskundige Wim Plaizier van consultancybureau AT Kearney spreekt van „een verschrikkelijk hoge prijs. En dat terwijl het beginbod van Tata, dat op 455 pence per aandeel lag, al aan de hoge kant was. Ik had wel verwacht dat de veiling zou leiden tot een hoge prijs, maar had niet gedacht dat die tijdens de veiling de grens van 600 pence zou overschrijden.” Volgens Plaizier is er „een hoofdprijs betaald voor een relatief kleine speler op de wereldmarkt”. Wat wel betekent, volgens hem, dat Tata snel voordeel moet zien te halen uit de overname van Corus om de hoge leningen te kunnen afbetalen die het bedrijf nodig heeft om de overname te financieren.

De overname van Corus is de duurste uit de Indiase geschiedenis. De overnameprijs is meer dan heel India in 2006 aan directe buitenlandse investeringen binnenhaalde.

Op de beurs in India ging de koers van Tata vanmorgen fors omlaag, waarmee analisten en beleggers aangaven de prijs voor Corus te hoog te vinden. Het aandeel daalde circa 11 procent. Tijdens een persconferentie waarop topman Ratan Tata van het gelijknamige bedrijf de aankoop van Corus toelichtte, noemde hij de overnameprijs „verstandig”. Het aandeel Corus steeg vanmorgen met 6,5 procent tot 601,50 pence.

    • Friederike de Raat