Uitgemaakt voor neonazi en linkse rat

Nieuw Rechts maakt zich op voor de provinciale verkiezingen. Zonder de afdeling Ridderkerk, die brak met de partij vanwege antisemitische geluiden.

Vandaag gaat ‘de stekker uit de site’ en is het gedaan met Nieuw Rechts in Ridderkerk, precies zoals Martin Dijkhuizen een week geleden aankondigde. „Achteraf zeg ik: we hadden nooit met deze jongens in zee moeten gaan. Lekker voor onszelf beginnen, dat was veel verstandiger geweest.”

Ridderkerks Belang heet Dijkhuizens nieuwe eenmansfractie. Anderhalve week geleden scheidde hij zich samen met vier medewerkers af van het rechts-nationalistische Nieuw Rechts van partijleider Michiel Smit. Aanleiding voor de breuk: antisemitische uitlatingen van een prominent Haags kaderlid op internet. „Ontoelaatbare geluiden over een te grote greep van joden op de Nederlandse samenleving en meer van dat soort onzin”, zegt Dijkhuizen. Zijn bezwaren vonden geen gehoor bij het hoofdbestuur (lees: Smit), waarna hij een klacht indiende bij het regionale antidiscriminatiebureau RADAR.

De breuk met de ‘nationalistische actiepartij’ hing al maanden in de lucht, zegt Dijkhuizen. „Wat ik ook aankaartte, telkens bleef het stil. Daarbij kwam dat er leden waren die in het openbaar dingen riepen en schreven, die afweken van het partijprogramma. Meneer Smit liet dat allemaal begaan.”

Zelf had Dijkhuizen de aanstichter van alle commotie, John Middelman uit Den Haag, „al veel eerder een rotschop verkocht”. „Meneer Middelman is een ongeleid projectiel. Met zijn ongenuanceerde gebrul heeft hij ervoor gezorgd dat heel wat leden hebben opgezegd.”

Op persoonlijke titel ging John ‘Nederland’ Middelman vorige week in de tegenaanval. In een op internet verschenen ‘verklaring omtrent vertrek gemeenteraadsfractie Ridderkerk’ beroept de voorman van de afdeling Haaglanden zich op de vrijheid van meningsuiting. ‘Kwaadwillenden’ zouden zijn ‘uitspraken van persoonlijke aard’ op internet hebben gezet, uit zijn verband hebben gerukt en bovendien verkeerd geïnterpreteerd hebben. ‘Het is geenszins mijn bedoeling geweest om joden te kwetsen of te beledigen’, schrijft Middelman. ‘Ik zie mijzelf niet als jodenvriend, maar zeker ook niet als antisemiet.’

Of zocht én vond Dijkhuizen een aanleiding om een breuk met Smit en de zijnen te forceren? „Nieuw Rechts radicaliseert en doet niet meer onder voor obscure clubjes als de extreme Nationale Alliantie”, erkent de 32-jarige vrachtwagenchauffeur. „Daar voelen wij ons niet bij thuis. Ze hameren voortdurend op hetzelfde thema: moslims, hoofddoekjes. Een ander, socialer geluid zoals wij dat willen laten horen, kennen ze niet en willen ze ook niet. Ze kennen maar één riedeltje.”

Volgens Dijkhuizen laten Smits leiderschapskwaliteiten te wensen over. „Meneer Smit kan slechts leiding geven aan mensen die het met hem eens zijn. Zodra er een dissident geluid de kop opsteekt, is hij de regie kwijt.” Dijkhuizen zegt aangeslagen te zijn door de affaire. „Het ene moment word je uitgemaakt voor neonazi, het andere moment voor linkse rat.”

Smit op zijn beurt slaakt een diepe zucht zodra de naam Ridderkerk valt. „Waar hebben we het over? Iemand ventileert een persoonlijke mening in de kroeg, iemand anders rukt die woorden uit z’n verband en zet die vervolgens op internet, waarna twee mensen hun lidmaatschap opzeggen. Van zulke ongein hoef ik me niet te distantiëren. Als mensen weg willen, dan hou je ze niet tegen.”

Het voormalige raadslid van Leefbaar Rotterdam heeft andere zorgen aan het hoofd. Na een maandenlange zoektocht beschikt Smit „eindelijk” over een woonadres in Lansingerland, waar zijn partij vorig jaar één zetel wist te bemachtigen. Daarmee voldoet hij aan de wettelijke eis zijn zetel in te mogen nemen in de fusiegemeente ten noorden van Rotterdam. „Maar desondanks werken de ambtenaren nog niet echt mee.”

Ondertussen maakt Smit zich op voor de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart. Zijn partij ‘voor het stimuleren van de nationale trots’ doet mee in slechts drie districten: Leiden, Den Haag en Almelo. In zijn thuisbasis Rotterdam wist Smit onvoldoende handtekeningen te verzamelen. „Provinciale Staten leven niet.”

Toch lonkt er ruimte op rechts, nu de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders besloten heeft niet mee te doen. Smit, strijdvaardig: „Als het aan ons ligt, komt er geen moskee meer bij in Zuid-Holland. Wij gaan stug door.” Of anti-semitisme daarbij hoort? „Ik daag u uit ons partijprogramma na te pluizen, meneer.”

    • Mark Hoogstad