Televisie Voorkeur

Churchill’s Girl portretteert Pamela Digby Churchill Harriman (1920-1997), die carrière maakte in de coulissen van de macht in Europa en VS. Op haar 19de trouwde ze met Winston Churchills zoon, scheidde van hem en werd ‘fundraiser’ voor de Amerikaanse Democratische Partij. Als beloning mocht zij ambassadeur in Frankrijk worden. België 2 (Canvas), 22.35-23.30u. Pamela Digby Churchill Harriman
Churchill’s Girl portretteert Pamela Digby Churchill Harriman (1920-1997), die carrière maakte in de coulissen van de macht in Europa en VS. Op haar 19de trouwde ze met Winston Churchills zoon, scheidde van hem en werd ‘fundraiser’ voor de Amerikaanse Democratische Partij. Als beloning mocht zij ambassadeur in Frankrijk worden. België 2 (Canvas), 22.35-23.30u. Pamela Digby Churchill Harriman

actualiteiten

Netwerk. Aandacht voor het rotavirus, een belangrijke doodsoorzaak onder kleine kinderen. Het lijkt vaak op een simpele buikgriep, maar het is voor baby’s jonger dan 1 jaar letterlijk levensgevaarlijk. Het virus zorgt voor braken, koorts en ernstige diarree en kan het baby’tje binnen 24 uur uitdrogen. En het feit dat Nederland voor de tweede keer binnen anderhalf jaar door het Europees Hof in Straatsburg op de vingers is getikt omdat het in strijd met de mensenrechten handelde. De uitgeprocedeerde Somaliër Abdirizaq Salah Sheehk ging bij het Hof in beroep omdat hij naar zijn mening niet veilig kan terugkeren naar zijn vaderland. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor nieuws uit het strafdossier van de verdachte crimineel Willem Holleeder en een portret van Camille Oostwegel, de flamboyante Limburgse opkoper van kastelen, kerken en kloosters waarin hij exclusieve restaurants en hotels onderbrengt. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

ARD-exclusiv: Mein Haus macht krank – Der Giftjäger im Einsatz. Milieudeskundige Peter Böge zoekt samen met zijn speurhond in woningen naar giftige stoffen. Huisartsen slaan alarm omdat er vermoedelijk steeds meer mensen chronisch ziek raken door gif. ARD, 21.45-22.15u.

ID Fraud: They stole my life. Over het toenemende aantal gevallen waarbij de identiteit van mensen gestolen wordt. De politie van Londen heeft hiervoor een speciale eenheid opgezet. Hoe gaat deze afdeling te werk? BBC1, 22.00-23.00u.

Gestern Auszeit – heute Vollzeit: Woher kommen die neuen Jobs? De werkloosheidscijfers in Duitsland stemmen weer positief, het aantal banen neemt toe. Vooral vakarbeiders zijn gevraagd. Tegelijkertijd kondigen enkele grote bedrijven massaontslagen aan. ARD, 0.00-0.45u.

Hannah Glasse: The first domestic goddess. Portret van Hannah Glasse, de eerste keukenprinses, die in de achttiende eeuw het boek The Art of cookery schreef. BBC2, 0.20-0.50u.

Princes of the East End. Enkele zakenlieden die een fortuin hadden verdiend in de zijde-industrie, lieten in de achttiende eeuw enorme villa’s in Londen bouwen. BBC2, 0.50-1.20u.

praatprogramma

Max & Martine. Na een gesprek en optreden van zanger Albert West vertellen Libanonveteranen over hun posttraumatische stressstoornis. Ned.2, 17.35-18.25u.

De wereld draait door. Gesprek met de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb over wie het gerucht gaat dat hij de nieuwe minister van Onderwijs of Sociale Zaken wordt. Verder kunstenaar Joep van Lieshout over zijn tegendraadse gebruikskunst en Ramón Hopman over zijn Bronzen Clown op Circusfestival in Monte Carlo. En Brigitte Kaandorp, die haar collega herdenkt en de voorstelling Een vrolijke avond voor Bert Klunder speelt. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Gesprek met kolonel Theo Vleugels, commandant van de Task Force Uruzgan die onlangs terugkeerde naar Nederland. Verder acteur Gijs Scholten van Aschat die de de hoofdrol speelt in het toneelstuk van Maria Goos De geschiedenis van de familie Avenier. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Real story. Reportage over zo’n 1.500 Engelsen met huizen in Spanje die ze dreigen kwijt te raken omdat ze illegaal gebouwd zouden zijn. BBC1, 20.30-21.00u.

Anatomie voor beginners: Ademhaling en bloedsomloop. Derde deel in een serie reportages waarin de Duitse anatoom Gunther von Hagens secties uitvoert en demonstreert hoe allerlei menselijke systemen werken. Vanavond over ademhaling en bloedsomloop. Tien, 22.30-23.00u.

Net 5 Doc: Baby Keegan – geboren met een punthoofd. Portret van baby Keegan, die geboren werd met de zeer zeldzame, levensgevaarlijke ziekte craniosynostose, een vergroeiing van de schedel. Net5, 23.10-0.05u.

Amusement & muziek

Andermans veren. Aandacht voor humor in het plat Haags, plat Utrechts, plat Rotterdams en plat Amsterdams. Ned.2, 21.30-22.00u.

Cinema.nl. Een gesprek met Andy Garcia en Alicia Keys over de nieuwe film Smokin’ Aces, die vanaf morgen in de bioscoop te zien. En vanaf het filmfestival in Rotterdam de Afrikaanse filmer Abderrahmane Sissako over zijn politieke film Bamako. In de tuin van een woning in een achterbuurt in Bamako in Mali wordt een volksrechtbank opgericht om het IMF en de wereldbank aan te klagen namens de Afrikaanse burger. Ned.2, 23.30-0.20u.

Klassiek: Mozarts 41ste symfonie. Dirigent Frans Brüggen, specialist in het uitvoeren van klassieke werken op oorspronkelijke wijze, dirigeert de Radio Kamer Filharmonie in Mozarts Jupiter Symfonie. Deze 41ste Symfonie die later de bijnaam Jupiter kreeg, behoort samen met de 39ste en 40ste tot Mozarts laatste grote symfonieën. Registratie in het Amsterdamse Concertgebouw op 6 mei 2006. Ned.2, 0.20-0.50u.