Televisie Film van de dag

Uit Bloody Sunday. scene uit de film Bloody Sunday (2001) FOTO: A-Film
Uit Bloody Sunday. scene uit de film Bloody Sunday (2001) FOTO: A-Film A-Film

Bloody Sunday. ‘The Troubles’ wordt de burgeroorlog in Noord-Ierland tussen katholieken en protestanten, Ieren en Engelsen eufemistisch genoemd. Een vreedzame mars in het Noord-Ierse Derry, met als doel aandacht te vragen voor gelijke rechten voor katholieken en protestanten liep op zondag 30 januari 1972 zo uit de hand dat er dertien doden vielen. Paul Greengrass maakte er een speelfilm over, die in 2001 jaar op het Filmfestival in Berlijn een Gouden Beer won. Bloody Sunday volgt 24 uur de gebeurtenissen rondom de mars. Greengrass filmde ruig, woest, op afgeragd 16 mm materiaal. Die documentair aandoende beelden doorsnijdt hij met lange black-outs, waardoor de gebeurtenissen nog chaotischer en fragmentarischer overkomen. Greengrass imponeerde vorig jaar opnieuw met United 93, over de fatale vlucht van het vierde gekaapte toestel van 11 september 2001. (Paul Greengrass, 2001, GB), België 2, 20.50-22.35u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg