Tata koopt Corus voor 9,4 miljard euro

De veiling van het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft, zoals verwacht, de prijs flink opgedreven. Het Indiase Tata betaalt 9,4 miljard euro, een derde meer dan zijn eerste bod, in oktober vorig jaar.

Na een onbekend aantal veilingrondes bood Tata vannacht uiteindelijk 608 pence per aandeel. Voor de veiling was het hoogste bod 515 pence, van het Braziliaanse CSN.

Corus en Tata produceren samen circa 24 miljoen ton staal per jaar en zijn daarmee de zesde staalproducent ter wereld. Ratan Tata, eigenaar van het industrieconglomeraat Tata waarvan Tata Steel onderdeel is, noemde de overname vanmorgen „een visionaire stap” die duidelijk maakt dat de Indiase industrie een serieuze speler op de wereldmarkt wordt.

De overname van Corus is de duurste uit de Indiase geschiedenis. Op de beurs in India daalde de koers van Tata bijna 11 procent, omdat analisten de prijs te hoog vinden. Het aandeel Corus steeg vanochtend ruim 6 procent; in Londen noteerde het 601,50 pence, in Amsterdam 9,07 euro.

De veiling was het slot van een maandenlange strijd om Corus tussen Tata Steel en CSN. Omdat de strijd te lang dreigde te duren, bepaalde het Takeover Panel dat er uiterlijk 30 januari een definitief bod moest zijn. Anders zou Corus worden geveild. Pas tweemaal eerder in de Britse geschiedenis werd een bedrijf geveild.

Het bestuur van Corus liet vanmorgen weten „opgetogen” te zijn en unaniem akkoord te gaan met de overname door Tata Steel. Volgens president-commissaris Jim Leng ontstaat door de overname een „wereldwijd opererend en concurrerend bedrijf”.

De centrale ondernemingsraad van Corus zegt in een reactie te vrezen dat Tata Corus zal opzadelen met een grote schuldenlast, waardoor toegezegde investeringen in de Corus-fabriek in IJmuiden in gevaar kunnen komen.

Prijsopdrijving:pagina 15