Spermahaakjes evolueren door sterke competitie

Rotterdam. Muizensoorten waarvan de mannetjes relatief grote zaadballen (een kenmerk van een een intensieve spermacompetitie) hebben, hebben aan het uiteinde van hun zaadcellen een langer en sterker gekromd haakje. Dat schrijven Britse wetenschappers in het vaktijdschrift PLoS One. De spermacellen van muizen kenmerken zich door een opvallend haakje aan de top. Vijf jaar geleden ontdekten onderzoekers dat zaadcellen van de bosmuis `spermatreintjes` kunnen vormen van vijftig tot honderd cellen. Dat levert een belangrijk competitievoordeel op voor de `inzittenden`: treintjes zwemmen sneller dan losse zaadcellen en zullen dus eerder de eicel bereiken om die te bevruchten. Nu blijkt dat de variatie in de vorm van de haakjes bij 37 muizensoorten samenhangt met de intensiteit van de spermacompetitie. Bij soorten waarbij veel mannetjes strijden om een vrouwtje zijn de haakjes scherper. Zo blijft de `sneltrein` van spermacellen langer in stand.