Sferisch en openhartig

CD FOLKPOP Vienna Teng: Dreaming Through The Noise Zoë Records/ Universal) ****-
CD FOLKPOP Vienna Teng: Dreaming Through The Noise Zoë Records/ Universal) ****-

CD FOLKPOP

Vienna Teng: Dreaming Through The Noise Zoë Records/ Universal)

Een van de mooiste en lieflijkste ontdekkingen van de afgelopen tijd is de 27-jarige zangeres Vienna Teng. Deze Californische songwriter van Taiwanese afkomst heeft een hoge lichte stem, bedwelmend als een lentebriesje. Met haar folkpop, versmolten met jazz en klassieke elementen, laat Teng, een voormalige software engineer, een talent zien waar je niet omheen kan.

Ze brak in 2003 door in de show van David Letterman en stond in het voorprogramma van artiesten alsJoan Osborne, Shawn Colvin en recentelijk Madeleine Peyroux. Dreaming Through The Noise is haar inmiddels derde cd, die na Amerika nu ook in Europa is verschenen. Daarop hoor je Vienna Teng (echte naam: Cynthia Shih) voornamelijk aan de piano, soms bijgestaan door een instrumentarium van strijkers, accordeon, trompet en bas. Lijkt ze qua stem en haar voorkeur voor sferische melodieën soms op een jonge Tori Amos, uit de muziek komen met de openhartige teksten invloeden van Joni Mitchell, Sarah McLachlan en Kate Bush naar boven. Een van de meest verrassende liedjes, zich afspelend op de grens tussen droom en werkelijkheid, is het intense Transcontinental 1.30 a.m. Terwijl Teng de ruzie met haar geliefde fluisterend probeert bij te leggen, speelt jazztrompettist Till Brönner de tranen.

    • Amanda Kuyper