SBM profiteert van jacht naar olie en gas

SBM Offshore, de in Schiedam gevestigde toeleverancier voor de olie- en gasindustrie op zee, heeft ook in 2006 geprofiteerd van de voor oliemaatschappijen steeds belangrijker wordende exploitatie van olie en gas in diep water. SBM, het vroegere IHC Caland, levert aan vrijwel alle grote oliemaatschappijen drijvende olie- en opslagschepen. Deze verbouwde en met geavanceerde technieken uitgeruste supertankers kunnen in steeds dieper water (zoals de Golf van Mexico) olie en gas uit de zeebodem halen.

Die techniek legt SBM geen windeieren. Gemiddeld kost een schip voor olieproductie en -opslag 0,5 miljard dollar en de orderportefeuille van het bedrijf voor dit soort schepen steeg alleen het afgelopen jaar al van 4,1 naar 7 miljard dollar (5,4 miljard euro). Tot 2011 denkt SBM een honderdtal van deze specialistische schepen af te leveren.

De omzet steeg vorig jaar van 1,52 naar 2 miljard dollar, de nettowinst kwam op 216 miljoen dollar. Dat bedrag lag iets onder het niveau van 2005, toen de winst werd opgekrikt door een eenmalige bate.

Bestuursvoorzitter Philip Keller stelde de winstverwachting tijdens een toelichting op de voorlopige cijfers naar boven bij. Het moet volgens hem raar lopen als de winst in 2007 minder dan 260 miljoen dollar zal bedragen.

Ook de kapitaalinvesteringen van het bedrijf zullen dit jaar worden geïntensiveerd. Verwacht wordt dat er 800 miljoen dollar zal worden geïnvesteerd. Vorig jaar was dat nog maar 310 miljoen door een tegenvallend leasecontract met ExxonMobil in Angola.