Programma over slaafvrije chocolade niet van tv gehaald

Rotterdam. Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde is gisteravond gewoon uitgezonden. Dat was even twijfelachtig door een eis in kort geding van chocoladefabrikant Bellissimo. De producent van onder meer Swiss Noir-chocolade eiste dat de rechtbank in Amsterdam uitzending van het programma zou verbieden. Het programma besteedde gisteren andermaal aandacht aan misstanden in de chocolade-industrie. Volgens de redactie van het RVU-programma wordt veel chocolade in West-Afrika geproduceerd door slaven. Als tegenmaatregel - en als journalistiek middel, aldus de redactie - bracht programmamaker Teun van der Keuken een eigen chocolademerk op de markt. De chocolade van Tony`s Chocolonely zou ”100 procent slaafvrij” zijn. Chocoladefabrikant Bellissimo stelde dat Tony`s Chocolonely niet 100 procent slaafvrij kan zijn. Andere chocolade, waaronder Bellissimo`s eigen producten, zouden door de actie van de televisiemakers in een kwaad daglicht worden gesteld. Bellissimo eiste een verbod op de uitzending en een verbod op de claim van 100 procent slaafvrije chocolade. De Amsterdamse rechtbank zou gisteren uitspraak doen, maar heeft dat verplaatst naar volgende week dinsdag, 6 februari.