‘Prinses Máxima moet koningin worden’

Prinses Máxima moet straks de titel ‘koningin’ krijgen als Willem-Alexander koning wordt. Daarvoor pleit historica en Oranje-deskundige Reinildis van Ditzhuyzen in het deze week verschenen boek Máxima. Vijf jaar prinses der Nederlanden.

Wat is er mis met ‘prinses’ Máxima?

„Juristen en sommige politici die aan zuiverheid hechten, willen dat alleen het staatshoofd koning wordt genoemd. Dan is duidelijk wie er regeert. Op zich is daar geen speld tussen te krijgen. Behalve dan dat het een breuk is met de traditie, de hoeksteen van de monarchie. De vrouwen van onze eerdere koningen, Willem I, II en III, waren wél koningin. Het is toch gek dat ons prinselijk paar nu wordt aangekondigd als ‘Z.K.H. de prins van Oranje en H.K.H. Máxima prinses der Nederlanden’? Net alsof ze een ongehuwd samenwonend paar zijn. ‘De prins en prinses van Oranje’ zou logischer zijn.”

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt uw voorstel.

„Ik vermoed dat de meerderheid van de bevolking ook wil dat Máxima koningin wordt. Het lijkt bijna een zaak voor de commissie gelijke behandeling in. De niet-adellijke echtgenotes van de zonen van Pieter en Margriet mogen zich allen ‘prinses van Oranje-Nassau’ noemen. Zij worden aangesproken met de titels van hun echtgenoot. Waarom mogen onechte prinsessen wél, wat Máxima niet mag?”

Vandaag viert Beatrix haar 69ste verjaardag. Wanneer treedt ze af?

„Dat weet alleen zijzelf. Ze is gezond en dol op haar werk. Aan de andere kant: het Paleis op de Dam wordt gerestaureerd. Mijn wenk is om op de Nieuwe Kerk te letten. Dat is nu een museum. Pas als daar een flink gat in de programmering valt, kan de inhuldiging plaatsvinden.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens