Politiemisbruik te volgen op internet

In Egypte hebben bloggers beelden van seksuele molestatie van arrestanten door de politie op internet gezet. ‘Onpatriottisch’, aldus de autoriteiten. De bloggers vrezen nu represailles.

Microbuschauffeur Emad al-Kabir, die door de politie werd gesodomiseerd, eerder deze maand tijdens zijn berechting wegens verzet tijdens zijn aanhouding. Foto AP Egyptian mini-bus driver, Emad el-Kabir, 21, whom police sodomized as they filmed his torture and transmitted it to the cell phones of the victim's friends in order to humiliate him, looks on behind the bars inside a courtroom on Tuesday, Jan. 9, 2007 in Cairo, where he was sentenced to three months in prison for `resisting authorities.' (AP Photo/Al Masry Al Youm) Associated Press

Egyptische bloggers die beelden van marteling en seksuele molestatie door de politie hebben onthuld, vrezen elk moment te worden opgepakt en vervolgd. Zij zijn bezig met een „onpatriottische campagne”, aldus minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly. Ze bezoedelen doelbewust het imago van de politiemacht en ondermijnen de nationale veiligheid, zei hij afgelopen weekeinde op de nationale televisie. „Ik ben bang dat onze activiteiten worden gecriminaliseerd onder het mom dat we het imago van Egypte hebben beschadigd”, zegt Wael Abbas. Hij is een van de bekendste Egyptische bloggers en een van de eerste die beelden van marteling op internet zette.

Het beeld is schokkend. Een man is aan zijn voeten opgehangen. Zijn onderlijf is ontbloot. Hij roept om vergiffenis. Dan komt er een bezemstok in beeld die hij rectaal krijgt ingestoken. „Heer!”, krijst hij. De opnames zijn gemaakt met een mobiele telefoon met camera door een politiefunctionaris in het politiebureau Bulaq Dakrur in Giza, een volkswijk van Kairo.

Het incident is al een jaar oud, maar pas sinds november gaan de opnames via mobiele telefoons en internet de wereld over. Het slachtoffer is Emad al-Kabir, een 21-jarige chauffeur van een microbus die het had gewaagd zich te mengen in een meningsverschil tussen zijn neef en de politie. De woordenwisseling liep uit de hand en hij werd ingerekend. Op het bureau werd hij ’s nachts gemolesteerd. De volgende dag stond hij weer buiten op straat.

De politie verspreidde de beeldopnames van Kabir in zijn woonbuurt om hem publiekelijk te vernederen. Tien maanden later werden de beelden door een blogger op YouTube.com geplaatst. Een mensenrechtenadvocaat zette Kabir ertoe aan aangifte te doen. Twee agenten worden sinds kort vervolgd. Kabir zelf kreeg vorige week drie maanden celstraf opgelegd voor het plegen van verzet bij zijn aanhouding.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komen mishandelingen door de politie slechts incidenteel voor. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch bestrijden dat. Zij voeren al jaren campagne tegen het „wijdverbreide en systematische gebruik van marteling”. Met name seksuele mishandeling zou veel voorkomen. Maar de meeste gevallen worden niet bekend omdat eib, de schande en schaamte, voor de slachtoffers genoeg reden is om te zwijgen. De beelden van Kabir verraden de routinematigheid van de praktijk. Dat de politie zelf de beelden maakte en verspreidde toont aan dat de agenten niet bang waren voor repercussies.

De afgelopen maanden hebben bloggers talrijke opnames van politiemishandeling op hun internetdagboek en op YouTube.com gezet. Vooralsnog heeft de regering deze blogs niet verboden. Evenmin zijn de auteurs gearresteerd. Maar Wael Abbas wijst erop dat verscheidene bloggers die het afgelopen jaar in de gevangenis zijn beland omdat ze de goede naam van de president zouden hebben beschadigd of de islam in diskrediet gebracht. Hijzelf wordt in commentaren in de staatskranten en ingezonden reacties op zijn weblog aangevallen. „Ze plegen karaktermoord door leugenachtige geruchten te verspreiden. Ze zeggen dat ik een strafblad heb, dat ik homo ben of me tot het christendom heb bekeerd. Alles om mijn geloofwaardigheid te ondermijnen.”

Volgens Abbas probeert de regering twijfel te zaaien over de authenticiteit van de beelden. Eerder deze maand werd een journaliste van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera gearresteerd omdat zij in het bezit was van videobanden met beelden van gereconstrueerde politiemishandelingen voor een documentaire. Na twee dagen werd zij op borgtocht vrijgelaten. Maar het onderzoek duurt voort. „Zo willen ze het volk doen geloven dat alle martelingen die we hebben onthuld in scène zijn gezet”, aldus Abbas.

Mobiele telefoons met camera worden inmiddels niet meer toegestaan in politiebureaus. Zolang er geen bewijs is, kan de politie volhouden dat er niet gemarteld wordt, zegt Mohammed al-Sharkawy (24). Hij heeft het aan den lijve ondervonden. Omdat een medisch onderzoek niet kon uitwijzen dat hij seksueel was mishandeld, werden de daders niet vervolgd.

Sharkawy werd in mei opgepakt en twee maanden vastgehouden nadat hij had deelgenomen aan demonstraties tegen de regering. De student communicatiewetenschappen was een van de eersten die er geen geheim van maakte dat hij seksueel was mishandeld door de politie. „Ze duwden me voorover en staken een stuk opgerold karton in mijn kont”, zegt hij. „Ze maakten me uit voor homo, maar ik heb ze uitgelachen.”

Anderen volgden zijn voorbeeld. Zoals Amgad Mukhtar Hussein (27) die op een van de meest bekeken programma’s van een Arabische satellietzender vertelde hoe hij was misbruikt. De kijkers reageerden geschokt. Vooral ook omdat Hussein zich niet schaamde om het te vertellen.

„De Egyptische politie heeft een typische eigenschap: ze willen dat je jezelf tegenover hen vernedert”, zegt Hussein in een café in Maadi, een villawijk van Kairo. Hij is een rijkeluiszoon, maar dat vrijwaarde hem niet voor politiegeweld. Hussein was met zijn vriendin per bus onderweg naar de Rode Zee, toen hij bij een politiepost moest uitstappen omdat hij geen werkvergunning kon tonen. Buiten dreigde Hussein zijn vader te bellen. Even later lag hij naakt op zijn rug. Omdat Hussein weigerde om vergiffenis te smeken, dreigde een politieofficier hem te verkrachten. „Hij deed zijn broek omlaag en zei meer van mannen te houden. Toen raakte ik in paniek. Ik bood aan zijn schoenen te kussen. Dat heb ik toen moeten doen.”

Dankzij de contacten van zijn vader, die door Husseins vriendin was gewaarschuwd, werd hij vrijgelaten. „De officier bood me een kop thee aan en probeerde zijn gedrag te rechtvaardigen. Hij zei: ‘in dit land krijg je geen respect als je de mensen niet met je schoen slaat’. Hij omhelsde me en zette me op de bus.” De officier werd overgeplaatst. Een onderzoek naar zijn handelen loopt nog.

http://misrdigital.blogspirit.com (van Wael Abbas)www.tortureinegypt.netwww.freedomforegyptians.blogspot.com

    • Alexander Weissink