Pitbull terug bij Ajax met rugnummer 13

Davids vertrekt transfervrij van Tottenham naar Ajax.

De middenvelder zou zondag al willen spelen tegen Feyenoord.

De pitbull is terug op het oude nest. Na ruim tien jaar speelt Edgar Davids weer voor Ajax. Onder overweldigende belangstelling van de media werd de inmiddels 33-jarige middenvelder gisteren vol trots gepresenteerd door de Amsterdamse club. Direct maakte Davids al duidelijk dat hij nog steeds de onverschrokken voetballer is van weleer. Hij koos voor het shirt met het nummer 13. Het ongeluksgetal dat weinig profvoetballers, bijgelovig als ze vaak zijn, graag dragen. Davids ziet het anders. „Zegt 13-3-’73 je iets?”

Zijn geboortedatum dus.

Ajax heeft afgelopen zomer al geprobeerd de oud-international te verleiden naar Amsterdam te komen. Toen hoopte Davids nog furore te maken in de Premier League. Trainer Martin Jol van zijn werkgever Tottenham Hotspur stelde hem echter zelden op. De Londense club deed hem gratis van de hand aan Ajax.

De speler, die na zijn Ajax-periode ook nog in dienst was bij Milan, Juventus, FC Barcelona en Internazionale, kon zich gisteren niet eens precies herinneren wanneer hij dit seizoen precies voor het laatst een wedstrijd heeft gespeeld. „Het moet een bekerduel zijn geweest.”

Ajax heeft Davids, die voor anderhalf jaar tekende, vooral ingelijfd om het evenwicht tussen jong en oud te herstellen. „Met de aanwezigheid van andere routiniers als Jaap Stam en Kenneth Perez zijn de verhoudingen nu weer goed in onze selectie”, aldus technisch directeur Martin van Geel.

Ook trainer Henk ten Cate was verguld met de komst van Davids. Beiden leerden elkaar kennen bij Barcelona. Ten Cate: „Elke voetballiefhebber moet blij zijn dat Davids zijn loopbaan in Nederland wil afsluiten.”

Maar Edgar Davids is zoals bekend ook geen makkelijke jongen. Typerend dat hij kort voor zijn vertrek bij Tottenham fikse ruzie kreeg met Jol, waarna hij werd weggestuurd van de training. De Engelse tabloids maakten er een wild verhaal van. Davids ontkent het incident niet. „We hebben allemaal wel eens aanvaring”, zei hij zonder er verder over uit te weiden.

Davids voelt zich fit en is klaar voor een rentree op de Nederlandse velden. „Ik zou zondag al tegen Feyenoord kunnen spelen”, zei hij, terwijl Ten Cate bedenkelijk keek. „Bij de Spurs is het gebruikelijk dat spelers wekelijks conditioneel worden getest. Ik scoorde de laatste tijd steeds goed tot uitmuntend.”

    • Erik Oudshoorn