Pamuk niet naar Berlijn

De Turkse schrijver Orhan Pamuk, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur, heeft een reis naar Duitsland afgezegd. Pamuk zou vrijdag in Berlijn een eredoctoraat van de Freie Universität in ontvangst nemen en lezingen houden in een aantal grote steden.

Volgens een woordvoerder van de universiteit heeft Pamuk zijn reis op korte termijn geannuleerd, zonder daarbij een reden te noemen. In Duitse media gaat men ervan uit dat Pamuk het veiligheidsrisico te groot achtte.

Pamuk komt ook niet naar de Katholieke Universiteit Brussel (KUB), waar hij morgen een eredoctoraat in ontvangst zou nemen. „Jammer”, zei een woordvoerder van de KUB vanmiddag, ,,maar hij is bang voor zijn veiligheid, voor mogelijke aanslagen.”

Pamuk kreeg in de afgelopen week dreigementen van Turkse nationalisten. Een man die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink bedreigde Pamuk in het openbaar. De verdachte, Yasin Hayal, riep, terwijl hij werd voorgeleid: „Orhan Pamuk, wees verstandig, wees verstandig.” Pamuk heeft, evenals Dink, in het verleden herhaaldelijk de moord op de Armeniërs tijdens de Eerste Wereldoorlog als genocide aan de kaak gesteld. Turkije bestrijdt dat het bij de dood van 1,5 miljoen Armeniërs om volkenmoord ging.