NRC.NL/BLOGS

Woordhoek Ewoud Sanders
Woordhoek Ewoud Sanders

Rijkdom. Hans Beerekamp reist voor NRC Handelsblad langs de witte plekken op de culturele kaart in Europa. Op zijn weblog Europa schrijft hij over zijn gastheer Ioannis Averoff, oud-burgemeester van Metsovo. „Hij vertelde hoe het organiseren van de muildierkaravanen en handel aan de basis lag van hun onmetelijke rijkdom. De gunstige geografische ligging en de werklust van de Metsovaren deden de rest. Toch was er in de loop van de twintigste eeuw een beetje de klad gekomen in de voorspoed. Een Vlach-koopman uit Metsovo, genaamd Michail Tossitsa, woonde al zo lang in Zwitserland en Duitsland, waar hij de titel van baron had verworven, dat hij zelfs geen Grieks meer sprak. Bovendien was hij kinderloos en dreigde deze adellijke lijn uit te sterven. De baron kwam overeen met een getalenteerde telg uit de familie Averoff dat hij hem zou adopteren en dat deze voortaan de naam Evangelos Averoff Tossitsa zou dragen.”

www.nrc.nl/europa

Boeken. Ewoud Sanders introduceert de term ‘vergeetlezen’ op zijn weblog Woordhoek. „Waar blijven boeken nadat je ze gelezen hebt? Ik bedoel niet het boek als ding. Dat zet je in de kast of je doet het weg. Nee, ik bedoel: waar blijft de inhoud? Welke rol vervult die in de rest van je leven? De inhoud van een boek verdwijnt in je hoofd – in je geheugen. Lang heb ik gedacht dat boeken je geestelijk bezit worden, bouwstenen van jezelf. De kennis die je uit boeken hebt opgedaan, heeft invloed op jouw beeld van de wereld. De letters zijn in je cellen gaan zitten, voor een deel ben je wat je gelezen hebt. Dat dacht ik tot voor kort, maar ik ben hieraan gaan twijfelen.”

www.nrc.nl/ woordhoek