Negen ton voor artistieke films

rotterdam, 31 jan. Het Nederlands Fonds voor de Film heeft maandagavond 900.000 euro toegekend voor de productie van twee artistieke films. De vliegenierster van Kazbek van Ineke Smits kreeg 550.000 euro, Calimucho van Eugenie Jansen kreeg 350.000 euro. Het geld had het Filmfonds `over` van 2006 en is in een speciale sessie van de commissie voor artistieke projecten verdeeld: acht filmplannen waren ingediend, twee moesten daarvan worden gekozen. De vliegenierster van Kazbek heeft Smits met Arthur Japin geschreven. Met hem maakte ze eerder Magonia . De film speelt zich af op Texel aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, toen er een slag plaatsvond tussen de Duitse bezettingsmacht en daar gelegerde Georgische soldaten. Eugenie Jansen maakte eerder de documentaire Tussenland.