Nederzetting bij Stonehenge ontdekt

Stonehenge is vermoedelijk gebouwd tussen grofweg 3000 en 1500 voor Christus en staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Foto AP FOR YOUR ONE-TIME EXCLUSIVE USE ONLY AS A TIE-IN WITH THE NATIONAL GEOGRAPHIC ANNOUNCEMENT ON STONEHENGE. This photo provided by the National Geographic Society shows the Stonehenge monument, within Stonehenge World Heritage site in January 2007. Archaeological research in 2006 funded partly by National Geographic supports a theory that the monument was part of a much larger religious complex used for funerary ritual. (AP Photo/Magnum for National Geographic, Chris Steele Perkins)
Stonehenge is vermoedelijk gebouwd tussen grofweg 3000 en 1500 voor Christus en staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Foto AP FOR YOUR ONE-TIME EXCLUSIVE USE ONLY AS A TIE-IN WITH THE NATIONAL GEOGRAPHIC ANNOUNCEMENT ON STONEHENGE. This photo provided by the National Geographic Society shows the Stonehenge monument, within Stonehenge World Heritage site in January 2007. Archaeological research in 2006 funded partly by National Geographic supports a theory that the monument was part of a much larger religious complex used for funerary ritual. (AP Photo/Magnum for National Geographic, Chris Steele Perkins) Associated Press

Britse archeologen hebben in de buurt van het befaamde Zuid-Engelse Stonehenge een omvangrijke nederzetting aangetroffen van mensen, die naar schatting 4500 jaar geleden mogelijk hebben meegewerkt aan de bouw van het mysterieuze stenen monument.

De archeologen stuitten bij opgravingen in de buurt van het dorp Durrington, drie kilometer van Stonehenge, op de overblijfselen van acht houten woningen uit de neolithische tijd. Ze gaan er van uit dat de nederzetting zo’n honderd huizen moet hebben omvat. Er moeten alles bijeen enige honderden mensen hebben verbleven. Het is hiermee de grootste neolitische nederzetting ooit in Groot-Brittannië opgegraven.

Het dorp was naar het zich laat aanzien niet het hele jaar bewoond en vervulde volgens de wetenschappers tevens een religieuze functie. Bij het dorp lijkt een groot houten tempelachtig monument te hebben gestaan, dat het complement vormde van de stenen van Stonehenge. Wetenschappers sluiten niet uit dat het bedoeld was als symbool van de vluchtigheid van het bestaan. De plek vormde het toneel voor begrafenisrituelen.

De onderzoekers troffen daarnaast grote hoeveelheden dierlijke beenderen aan alsook potscherven met sporen van melk- en vleesgerechten erop. „We hebben nog nooit zoveel aardewerk, dierenbeenderen en vuursteen gevonden”, aldus Mike Parker Pearson, hoogleraar archeologie aan de universiteit van Sheffield.

Een en ander wijst er volgens Parker Pearson op dat er grote braspartijen zijn gehouden, vooral in de winter, wanneer er varkens werden geslacht. „Een soort neolitisch kerstmis, ze maakten er echt een lekker feest van.”