Na uren blussen blijft ‘Willem’ branden

In de haven van Velsen-Noord is dinsdagochtend brand uitgebroken op de diepvriestrawler Willem van der Zwan. „Zo’n mooie fik wil ik niet missen.”

Brandweerlieden proberen de brand onder controle te krijgen die dinsdagochtend ontstond op diepvriestrawler Willem van der Zwan in Velsen. Foto Bram Budel Grote brand in vistrawler 'Willem van der Zwan' uit Scheveningen in de haven van Velsen-Noord. De brandweer probeert het schip vanaf de wal met alle macht te blussen maar slaagt daar niet zo goed in. De brand begon achter in het schip en breidde zich in de loop van de dag uit naar de voorkant. Het schip werd opgeknapt en was na 4 maanden werk bijna klaar, het is helemaal uitgebrand en kan als verloren worden beschouwd. FOTO: BRAM BUDEL Budel, Bram

Peter van der Ham, een gepensioneerde havenarbeider uit Heemskerk, stapt enthousiast van zijn fiets. „Willem brandt nog steeds”, constateerde hij vanmorgen bijna euforisch. „Ik houd van vuur. En als er geen doden of gewonden bij vallen kan het mij niet lang genoeg duren.”

Gistermiddag stond Van der Ham in zijn jopper urenlang met een verrekijker naar de brandende diepvriestrawler Willem van der Zwan in de haven van Velsen-Noord te kijken. Dinsdagochtend brak rond negen uur brand uit op het vissersschip. De rookontwikkeling was zo hevig dat een deel van de snelweg A9, tussen Beverwijk en Velsen, werd afgesloten. Ook vanmorgen bleef de weg dicht, wat leidde tot files op de A9 en de omleidingsroutes.

Door het vele bluswater dreigde het 143 meter lange schip dinsdagavond te kapseizen. De brandweer stopte daarop tijdelijk met blussen. „Ik ben toen maar naar huis gegaan en dacht ik volg het wel via TV Noord-Holland”, zegt Van der Ham. „Toen ik vanmorgen hoorde dat het schip nog steeds in de hens stond, ben ik snel op mijn fietsje gestapt. Zo’n mooie fik wil ik niet missen.” Met de verrekijker voor zijn ogen vertelt hij over de olieschermen die zijn geplaatst om de verspreiding van gelekte olie te voorkomen.

Vannacht heeft de brandweer de hulp ingeroepen van het bergingsbedrijf Wijsmuller en de Inspectie Verkeer en Waterstaat om het schip te stabiliseren. Nadat het vuur zich van de voorkant naar de achterzijde heeft verplaatst, is de brand sinds ongeveer half drie vannacht in omvang afgenomen. Het schip was toen nog niet volledig gestabiliseerd, waardoor er slechts beperkt kon worden geblust. Als er plotseling actief geblust moet worden, kan er een massale rookontwikkeling optreden. Daarom werd besloten om de A9 tussen het knooppunt Beverwijk en Velsen in de ochtendspits nog niet open te stellen. Sinds 11.30 uur is de snelweg weer open voor het verkeer en werd de brand nog steeds geblust.

De roetdeeltjes en het blauwzuurgas die bij de brand zijn vrijgekomen vormen, volgens de politie, geen gevaar voor de volksgezondheid. Vanmorgen zijn op het gemeentehuis en in Kennemer Theater in Beverwijk voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd voor betrokken bewoners en bedrijven. Burgemeester T. Weterings maakte bekend dat het gebied rond het brandende schip in de loop van de middag wordt vrijgegeven waardoor de geëvacueerde bewoners weer naar huis kunnen en de gesloten bedrijven weer aan het werk.

    • Cees Banning