Moslims rouwen om imam Hussein

Moslims rouwen om imam Hussein Teheran, 31 jan. Iraanse moslims slaan zichzelf terwijl ze zich met modder bedekken ten teken van rouw om de dood van imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, tijdens Ashura-plechtigheden in Bijar, in het zuidwesten van het land. Voor shi’itische moslims is Ashura, het hoogtepunt van de islamitische rouwmaand Moharram dat gisteren viel, de belangrijkste religieuze gedenkdag. Hussein sneuvelde in het jaar 680 bij Kerbala in een slag tegen een overmacht die het begin van het shi’itisch-sunnitisch schisma markeerde. In sommige landen, met name Libanon, geselen shi’ieten zich tot bloedens toe tijdens processies om de dood van Hussein te gedenken. Deelnemers aan Libanese processies vergeleken Israël en de Verenigde Staten met de schurkachtige heerser Yazid die Hussein versloeg. Foto AP ** RETRANSMISSION TO CONFORM SPELLING OF ASHOURA TO AP STYLE ** Iranian Shiite Muslims beat themselves as they cover themselves in mud during a religious ceremonial rituals to mourn the death of Imam Hussein, the grandson of the Prophet Mohammed, during Ashoura ceremonies in Bijar 300 miles (500 kilometers) southwest of the capital Tehran, Iran, Tuesday, Jan. 30, 2007. (AP Photo/Hasan Sarbakhshian) Associated Press