Miljoen bezoekers voor `Zwartboek`

rotterdam, 31 jan. De film Zwartboek van Paul Verhoeven is in de bioscoop zo succesvol dat er een nieuwe categorie voor is bedacht. Gisteren kregen regisseur en producenten in Rotterdam voor de film de eretitel `Diamanten film` van Doreen Boonekamp, directeur van het Nederlands Film Festival.

Het filmfestival reikte tot dusver de eretitels Gouden en Platina Film uit aan Nederlandse speelfilms die respectievelijk 100.000 en 400.000 bezoekers trokken. Zwartboek heeft tot nog toe in Nederland ruim een miljoen bezoekers getrokken en draait nog altijd in 49 bioscopen.

Zwartboek, waarmee Verhoeven zijn Nederlandse comeback maakte, is de eerste Nederlandse film sinds lange tijd met meer dan een miljoen bezoekers. Kruimeltje was in 1999 de laatste, Daarvoor was Flodder in Amerika in 1992, met bijna anderhalf miljoen bezoekers, de succesvolste film sinds de jaren negentig.