Mijnwerkers raken in 2018 hun baan kwijt

Mijnwerkers in Duitsland hangen hun kleren op voor ze naar hun werk gaan. Vervolgens hijsen ze de kleren met de kettingen in de lucht.

Duitsland sluit rond 2018 de acht steenkoolmijnen. Ze werden in gebruik genomen om de economie na de Tweede Wereldoorlog weer op gang te krijgen. Door de sluiting verliezen 33.000 mensen hun baan.

In de steenkoolmijn in Kamp-Lintfort, de mijn op de foto werken 4.900 mensen. Per dag wordt 12.900 ton steenkool gewonnen.

In Nederland is geen mijnbouw meer. De website van het tv-programma Andere Tijden schrijft dat premier den Uyl op 14 december 1965 aankondigde dat alle Nederlandse mijnen werden gesloten. Tien jaar later waren alle 60.000 Nederlandse mijnwerkers hun baan kwijt. Hiermee kwam ook een einde aan een speciale school voor jongens die werden opgeleid om de mijnen in te gaan, de Ondergrondse Vakschool (OVS). Kameraadschap en gehoorzaamheid hoorde bij het ondergrondse leven. Het tiende gebod van de OVS was: „Ik wil gehoorzaam zijn zonder tegenspreken.”

Elders in de wereld, zoals in Oost-Europa en China, wagen mannen onder de grond nog elke dag hun leven. Want er gaat nog wel eens wat mis in de mijnen. In Kazachstan kwamen door door een explosie in een kolenmijn in september vorig jaar 41 mensen om het leven. In november vielen 23 doden bij een methaanexplosie in een mijn in Polen. Het zwaarste mijnongeluk in Duitsland kostte aan 299 mensen het leven in februari 1962.