`Man/vrouw op PvdA-kandidatenlijst moet anders`

Den Haag. De PvdA moet af van het rigide systeem waarbij mannen en vrouwen om en om op de kandidatenlijst komen. De partij moet gaan werken met quota voor vrouwen, allochtonen en regionale kandidaten. Dat zegt Kamerlid Jet Bussemaker (PvdA). Ze reageert op de discussie in de partij over de kandidatuur van voormalig Tweede Kamerlid Klaas de Vries voor de Eerste Kamer. Het partijbestuur zette De Vries, ondanks een lobby van partijleider Wouter Bos, op een lage plaats op de kandidatenlijst met als argument dat er veel zittende leden en veel vrouwen op de lijst moesten komen. De Vries trok zich terug maar besloot zich onlangs alsnog te kandideren. Bussemaker: ”Ik heb op de universiteit veel ervaring opgedaan met de verdeling van mannen en vrouwen. Het keert zich uiteindelijk tegen vrouwen, omdat impliciet wordt gezegd dat je met de keuze voor een vrouw nooit de beste kwaliteit in huis haalt.”