Majesteit Venezuela lekker bezig (III)

kinghugo.jpgSloom is hij in ieder geval niet. Nog geen twee maanden nadat hij voor wederom zes jaar is herkozen, heeft de overactieve Caraïbische Zonnekoning Hugo Chávez opnieuw een formidabele politieke slag geslagen. De komende achttien maanden mag hij per decreet besluiten hoe hij Venezuela inricht tot Marxistisch paradijs. Het parlement heeft zichzelf vandaag, handopstekend in het zonnetje, voor 1,5 jaar op vakantie gestuurd. De rechterlijke macht was al via politieke benoemingen onschadelijk gemaakt en bij kritische TV-zenders trekt de president zelf de stekker eruit. In Venezuela is er nog maar één die werkt.

Veel in Venezuela wonende Nederlanders en Antillianen hebben de afgelopen weken via dit weblog gereageerd op stukjes over Koning Hugo. Ook onder kaaskoppen roept de voormalige parachutist gemengde reacties op. Een in Venezuela wonende Nederlander stuurde zeer regelmatig zijn opvattingen naar het weblog. Hij maakte gebruik van een pseudoniem omdat hij naar eigen zeggen bang is voor repressailles van Chávistas. 

Een aantal aanhangers van Chávez reageerde fel op zijn inzendingen. De man is daar zo van geschrokken dat hij me gisteren vroeg om met spoed twee nieuwe inzendingen, die ik nog niet op het web had gezet, alsnog in de prullenbak te gooien. Hij schrijft te betreuren dat er steeds zo lacherig wordt gedaan om Chávez.

,,Er valt sinds kort niets meer te lachen hier, het wordt nu doodernst´´, schrijft hij. Hij wil ook niet meer contact onderhouden. ,,Het is niet veilig meer om vanuit hier te mailen´´, aldus de Nederlandse Venezolaan.

Vandaag loop ik me al de hele tijd af te vragen of deze man nu paranoïde gek is geworden of dat Chávez inderdaad gevaarlijk krankzinnig is? Enfin, in ieder geval is het goed dat de nieuwe door Chávez aangestelde vice-president Jorge Rodríguez van opleiding psychiater is. Laten we hopen dat hij de majesteit als het echt niet anders meer kan op tijd een spuitje geeft. Want de meeste manische aanvallen zijn tegenwoordig met medicijnen heel goed te bestrijden.

    • Marcel Haenen