London Calling al uitverkocht

Door Hester Carvalho

Amsterdam. Voor het eerst in zijn geschiedenis is het London Calling-festival al zo goed als uitverkocht voordat er een band van het programma bekend is gemaakt. Het London Calling-festival, dat bestaat sinds begin jaren negentig, biedt twee keer per jaar een overzicht van onbekende Britse bands, in Paradiso, Amsterdam. In het verleden traden inmiddels bekende namen op als Bloc Party, Franz Ferdinand en The Kooks. Ben Kamsma, programmeur van het tweedaagse festival, zegt: „Voor eind maart zijn de passe-partouts nu al op. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Het zegt iets over de status van Britse popmuziek; die is nu groter dan ooit.”

Voor Kamsma, die bij de laatste editie van London Calling, afgelopen november, nog 22 bands had overgehaald, is het programmeren nu extra moeilijk. „We vissen in de onderbuik van de Britse popmuziek, maar die is eigenlijk al leeg. Nu zoeken we in de onderbuik van de onderbuik.”

Tips over nieuw talent krijgt Kamsma van Britse managers, tourmanagers en mensen van kleine labels. „De bladen zijn we al voorbijgestreefd. Wat daar in staat heeft al bij ons gestaan. Wij programmeren groepen die vaak niet eens een plaat uit hebben.” Zo heeft zangeres Kate Nash op haar MySpace-pagina al 200.000 luisteraars getrokken. „Zij zal bij ons komen spelen. Nash is een van die sterke singer-songwriters die op dit moment in Engeland rondlopen. De trend van hoekige muziek is voor mij wel zo’n beetje afgelopen. Ik richt me voor de komende editie op de nieuwe singer-songwriters, waar bijvoorbeeld ook Get Cape. Wear Cape. Fly bij hoort. Misschien vraag ik hem ook.”

    • Hester Carvalho