‘Leuk als iets fout gaat’

Daphne Bartels Foto Maarten Hartman Nederland, Amersfoort, 26-1-2007 Daphne Bartels. Carrierestap. Foto Maarten Hartman
Daphne Bartels Foto Maarten Hartman Nederland, Amersfoort, 26-1-2007 Daphne Bartels. Carrierestap. Foto Maarten Hartman Hartman, Maarten

Naam: Daphne Bartels

Leeftijd: 38

Vorige baan: horecamanager bij een café-restaurant in Utrecht

Nieuwe baan: eigenaar van restaurant Avocado in Amersfoort

Altijd al een eigen restaurant willen hebben?

„Ja. Het ondernemen zit in mijn bloed. Ik houd van stress, alles regelen. En ik vind het eigenlijk ook wel leuk als er iets fout gaat. Dat geeft me het gevoel dat ik leef. Je doet het allemaal voor het trotse gevoel dat ik nu krijg als ik mijn eigen restaurant binnenloop. Avocado is nu een week open.

„Ik was tot vijf jaar geleden al mede-eigenaar van een restaurant, dat was samen met mijn ex-man. Ik deed daar vooral de bediening en het was een klein restaurant. Toen we uit elkaar gingen, wilde ik even geen eigen bedrijf meer. Ik werd manager in een groot café-restaurant. Maar na een paar jaar wilde ik toch weer meer mijn eigen ideeën uitvoeren en dat ging daar niet altijd. Eind van de zomer kwam dit pand vlakbij Station Amersfoort vrij en ik wist dat het de juiste locatie was voor wat ik wilde. We hebben wel flink verbouwd. Het is nu een restaurant met een volledig open keuken, en we gebruiken zoveel mogelijk streekproducten, vers en biologisch.”

Hoe financier je deze stap?

„Ik had nog geld apart staan van de verkoop van het vorige restaurant. Ook heb ik gespaard tijdens mijn vorige baan omdat ik besefte dat ik weer voor mezelf wilde beginnen. En mijn ouders steunen me financieel. Ik kom uit een ondernemersgezin dus zij weten wat er allemaal bij komt kijken.”

Je zult het druk hebben. Wat vindt je omgeving ervan?

„Het is niet leuk voor ze. Als er iemand jarig is, ben ik er niet. Ik heb de afgelopen twee weken van half tien ’s ochtends tot één uur ’s avonds gewerkt. Ik loop nu ook nog tijdelijk in de bediening. Mijn vriend steunt me heel erg goed. Hij heeft nu nog een vaste baan, maar hij springt vaak bij als ik daar behoefte aan heb. Het is de bedoeling dat hij het management gaat doen.”

En als dit eenmaal draait, wat dan?

„Ik ga het pand van de buren kopen en daar een club beginnen. Ze willen nu al verkopen, dat is eigenlijk iets te snel, maar je kunt dat pand maar één keer krijgen. De club moet Amersfoorts trendy worden, een beetje behoudend trendy dus. Hij gaat draaien op de keuken van Avocado. Mijn chefkok komt van een restaurant met een Michelinster. Net als het restaurant wordt ook de club echt exclusief, waar je rustig een goed glas wijn kunt drinken. Dat is er nog niet in Amersfoort. Als dat goed loopt, start ik weer iets nieuws. Uiteindelijk wil ik een hele serie verschillende horecabedrijven opzetten.”

Leendert van der Valk

    • Leendert van der Valk