Katholieken op lijst ChristenUnie

De ChristenUnie in Limburg heeft voor de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten, op 7 maart, twee rooms-katholieken op de kandidatenlijst (plaats drie en vier) gezet. De regionale afdeling hoopt, volgens lijsttrekker Klaas Koelewijn, kiezers te laten zien dat de ChristenUnie „een brede partij is voor christelijk-sociale politiek”.

Nooit eerder zette de protestantse ChristenUnie rooms-katholieken op een regionale kandidatenlijst. De Unie-grondslag van de partij verwijst naar de Heidelbergse Cathechismus uit 1563. Daarin wordt de „pauselijke mis” nog een „vervloekte afgoderij” genoemd. Maar de afgelopen maanden is de partij aan een opmars in Limburg bezig, zegt Koelewijn. Het aantal leden is gestegen en bij de Tweede Kamerverkiezingen bleek dat veel rooms-katholieken op de ChristenUnie stemden. Het aantal stemmen steeg van 2.100 in 2003 tot 7.800 in november 2005. Voor een deel gaat het om ontevreden CDA-kiezers. De partij heeft circa 150 leden in Limburg. De grondslag van de Unie hoeven leden niet te onderschrijven.

De rooms-katholiek Wilbert Wolfs, nummer drie op de lijst, heeft zich een half jaar geleden als lid bij de ChristenUnie gemeld. Hij is, net als meer katholieke leden, teleurgesteld in het CDA. „Die partij is steeds meer een machtspartij geworden.” De Unie-grondslag is volgens Wolfs geen probleem. „Het gaat om de geest, niet om de letter.”

Landelijk voorzitter Peter Blokhuis zegt dat hij verrast is door de kandidatuur van de twee rooms-katholieken. „Wij zijn hier pas achteraf mee geconfronteerd. De afdeling mag zelf kandidaten werven, maar het zal zeker aanleiding geven tot discussie.” Voor veel leden zal het volgens Blokhuis „moeilijk” zijn dat rooms-katholieken de protestantse partij vertegenwoordigen. „Sommigen zullen er bang voor zijn dat we de kant van het CDA op gaan. De protestantse traditie zet zich af tegen aspecten van het rooms-katholicisme.”

Blokhuis wil dat er in de partij een discussie komt over de politieke filosofie van de partij. „Er is een verschuiving in de achterban ontstaan. De laatste jaren hebben we steeds meer rooms-katholieke en evangelische leden gekregen. We moeten we eens gaan praten over de vraag wat dat betekent voor de ChristenUnie.”