Jason W. ziet af van hoger beroep

Jason W., een veroordeeld lid van het terroristisch netwerk de Hofstadgroep, wil af van zijn zaak in hoger beroep. W. wil zich niet verzetten tegen de vijftien jaar gevangenisstraf die de rechtbank hem vorig jaar oplegde, zo werd gisteren tijdens een regiezitting duidelijk.

Zowel W. als het Openbaar Ministerie (OM) tekende beroep aan tegen het vonnis van vijftien jaar. W. hoopt nu dat ook het OM afziet van het hoger beroep. Justitie beraadt zich nog.

In totaal staan zeven leden van het terreurnetwerk in hoger beroep terecht. Jason W. kreeg in het Hofstadproces de hoogste celstraf opgelegd. W. gooide een handgranaat naar het arrestatieteam dat zijn huis in het Haagse Laakkwartier had belegerd om hem en Ismael A. te arresteren. Het OM tekende beroep aan omdat de rechtbank niet bewezen achtte dat de handgranaat met terroristisch oogmerk was gegooid.

W. trekt zijn hoger beroep niet in uit angst voor een hogere straf, bevestigen bronnen, maar omdat zijn religie hem niet zou toestaan zijn gelijk te zoeken bij een rechtbank. Die werkt immers niet met door Allah gezonden wetten.

Volgens ingewijden maakt de stap van W. de tweedeling zichtbaar op de terroristenafdeling in de gevangenis in Vught. Daar leven hoog oplopende meningsverschillen over de hongerstaking van onder anderen Samir A. tegen het gezamenlijk opsluiten van mannen en vrouwen op een vleugel. Na de hongerstaking van A. zijn de vrouwen overgeplaatst. Jason W. keurde de actie af.