Italianen betalen spontaan meer belasting

De Italiaanse fiscus heeft een grote meevaller. In 2006 is 37,1 miljard euro meer geïncasseerd dan in 2005, een groei van ruim 10 procent. Volgens onderminister Vincenzo Visco van Financiën is dit vooral het gevolg van de aangekondigde strijd tegen de belastingontduiking door de regering-Prodi. Italianen zouden hierdoor vanaf het aantreden van het nieuwe kabinet in de zomer van vorig jaar „spontaan meer bereid zijn om belasting te betalen”. Volgens schattingen van de zakenkrant Il Sole 24 Ore wordt in Italië jaarlijks voor 115 miljard euro aan belasting ontdoken.

De extra inkomsten vallen echter niet helemaal op het conto van de nieuwe regering te schrijven, erkent Visco. Een grotere economische groei van 1,7 tot 1,8 procent heeft voor 9,3 miljard euro bijgedragen aan de meevaller. 5 miljard aan extra inkomsten zou zijn toe te schrijven aan maatregelen die nog zijn genomen door de regering-Berlusconi, 8 miljard euro aan herwaarderingen van bezittingen.

Visco waarschuwt ervoor de meevaller nu direct te spenderen aan extra uitgaven. Bekeken wordt of het geld wordt gebruikt om de enorme staatsschuld terug te dringen, de belastingdruk te verlagen of de zwakkeren in de samenleving te steunen.