In lege filmzalen kun je voetballen

Tussen de films door wordt op het IFFR ook gevoetbald.

Filmmaker Cyrus Frisch brak zijn pols. Dat werd met mobiele telefoons gefilmd.

Regisseur Cyrus Frisch wordt van het veld gedragen. Foto Louk Röell Röell, Louk

Voor Cyrus Frisch is het wel mooi geweest. De Nederlandse filmmaker/provocateur die eerder tijdens het International Film Festival Rotterdam op (IFFR) de première van zijn mobiele telefoonfilm Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan van twijfel in tranen uitbarstte, brak gisteren tijdens het eerste futsal-toernooi (zaalvoetbal) op het IFFR zijn pols.

„Oh, kut, dit ziet er heel naar uit”, roept Frisch nog half-relativerend nadat hij na een doorgeschoten sliding ten val was gekomen. „Ik had volgende week nog wel naar Uruzgan willen gaan”, vervolgt hij al minder dapper, daarmee onbedoeld verwijzend naar zijn eigen film die over het oorlogstrauma van een Afghanistan-veteraan gaat.

En omdat kunst en werkelijkheid op zo’n festival altijd een dramatisch-ironisch huwelijk sluiten, wordt dit alles door de Filippijnse tegenstanders met mobiele telefoons gefilmd. Daarna komt de EHBO en roept de scheids de teams op toch vooral voorzíchtig verder te spelen.

De futsal-wedstrijden tussen teams van Maleisische en Argentijnse filmmakers, het Sloweense Isola Cinema-festival en Nederlandse filmjournalisten zijn in het kader van Happy Endings. Dit is het festivalonderdeel dat de toekomst van het wereldwijde filmfestival ter discussie stelt.

Wat gebeurt er met bioscoopzalen als iedereen thuis al alle films van het internet kan downloaden? Je zou erin kunnen voetballen, bijvoorbeeld.

Overal wordt fanatiek gespeeld, al vraagt de Maleisische filmmaker Yuhang Ho zich grijnzend af of het wel verstandig is om van een team van filmcritici te winnen. „Zullen ze dan mijn film afkraken?”

Schoenen knarsen op de houten vloer. Spelers roepen onverstaanbare aanwijzingen naar elkaar. De Indonesische filmmaker Garin Nugroho (Opera Jawa) staat opeens in het rode shirt van de Filippijnen. De remsporen op het speelveld zien er na twee uur driftig dribbelen uit als de abstracte patronen uit een experimentele film.

Tijdens het toernooi blijken de Argentijnen niet alleen op filmgebied het meest vooraanstaand. In de finale wint Argentinië met 6-3 van het Sloweense Isola Cinemafestival. Wie zei dat film en voetbal niets met elkaar te maken hebben?

    • Dana Linssen