Hiddink verdacht van fraude van 1,5 miljoen

Voetbaltrainer Guus Hiddink wordt verdacht voor 1.586.000 euro belastingfraude te hebben gepleegd, zo bleek tijdens de eerste zittingsdag van de strafzaak tegen de huidige bondscoach van het Russische nationale elftal. Bij de rechtbank in Den Bosch waren drie procesdagen vastgesteld, maar dat bleek gisteren onhaalbaar. Nu worden 2 en 6 februari gebruikt voor getuigenverhoren en volgen pleidooien, requisitoir en eis later.

Hiddink verschijnt voor de rechter wegens vermeende belastingfraude in 2002 en 2003. De zaak spitst zich toe op de woonplaats van de voetbaltrainer in de tijd dat hij terugkeerde uit Zuid-Korea, waar hij bondscoach was. In zijn periode als trainer van eredivisieclub PSV stond Hiddink ingeschreven in België, terwijl hij daar niet daadwerkelijk zou wonen. Daardoor zou de Nederlandse fiscus recht hebben op belasting over inkomsten van Hiddink als Zuid-Koreaans bondscoach.

De verdediging van Hiddink en diens accountant S. van den B. deden gisterochtend voor de inhoudelijke behandeling twee pogingen tot uitstel van de strafzaak. Voorzitter van de rechtbank J. Bik oordeelde dat de bezwaren niet voldoende waren de rechtszaak aan te houden. ’s Middags bleek dat de verdediging het recht heeft dossiers in te zien bij de belastingdienst, waardoor de strafzaak alsnog vertraging opliep.

Bij de eerste zitting bleek dat Hiddink eind 2002 niet in België heeft gewoond. Hij had weliswaar een woning in het dorpje Hamont-Achel, maar sliep daar nooit. Wel kwam hij overdag een aantal keer in het huis. Hiddink, die zichzelf gisteren omschreef als ‘nomade’ en ‘zwerver’, zei de nachten te hebben doorgebracht in hotels, op trainingscomplex De Herdgang van PSV, bij zijn vriendin in Amsterdam en in zijn auto. Uit memo’s, e-mails en telefoongesprekken die voorzitter Bik gisteren opvoerde, bleek dat de trainer door adviseurs is gemaand in zijn huis in België te gaan wonen.

Hiddink, die later verhuisde naar het Brabantse Waalre, zei de intentie te hebben gehad zich definitief in België te vestigen, maar voelde zich er ‘unheimisch’ en ‘niet senang’. De trainer zei nooit de urgentie te hebben gevoeld van de zorgen van zijn adviseurs om wat Bik „een woonplaats met groot Nederlands procesrisico” en „een fiscaal scherpe koers” noemde.

Ook zei Hiddink zijn belastingaangifte over het jaar 2002 kant-en-klaar te hebben getekend, zonder acht te slaan op zijn woongegevens. „Ik wist dat ik een beeld creëerde, maar had geen illegale gedachten”, stelde hij eerder in een verklaring. De trainer dacht volgens eigen zeggen aan een gepermitteerde constructie, omdat die was gesitueerd door een gerenommeerd bureau.

De vraag is overigens of het Openbaar Ministerie onderzoek naar Hiddink had mogen doen, omdat de naam van de voetbaltrainer bij toeval bovenkwam in een strafrechtelijk onderzoek naar Fons Spooren, de voormalig commercieel directeur van PSV, die later werd opgepakt in een zedenzaak. Hiddink werd in die tijd niet gericht verdacht van belastingfraude.

    • Michiel Dekker