Hiddink erkent dat hij nooit in België sliep

Voetbaltrainer Guus Hiddink kan worden veroordeeld tot maximaal zes jaar gevangenisstraf of een geldboete van ongeveer 1,5 miljoen euro. Dat is het bedrag aan belastingfraude waarvan Hiddink wordt beschuldigd. Hem wordt ten laste gelegd dat hij om fiscale redenen een woning in België aanhield zonder er te wonen. De trainer erkende gisteren tijdens de eerste zitting van de strafzaak bij de rechtbank van Den Bosch dat hij in 2002 in hotels, op trainingscomplex De Herdgang van PSV, bij zijn vriendin in Amsterdam en zelfs in zijn auto overnachtte, maar nooit in zijn Belgische huis.

Hiddink, tegenwoordig bondscoach van Rusland, verscheen voor de rechter wegens vermeende belastingfraude in 2002 en 2003. De zaak spitst zich toe op de woonplaats van Hiddink in de tijd dat hij terugkeerde uit Zuid-Korea, waar hij bondscoach was. In zijn beginperiode als trainer van eredivisieclub PSV stond hij ingeschreven in België, terwijl hij daar niet daadwerkelijk zou wonen. Daardoor zou de Nederlandse fiscus recht hebben op belasting over zijn inkomsten uit Zuid-Korea.

De verdediging van Hiddink en diens accountant S. van den B. deden gisteren vóór de inhoudelijke behandeling twee pogingen tot uitstel van de strafzaak. Voorzitter van de rechtbank J. Bik oordeelde dat de bezwaren niet voldoende waren de rechtszaak aan te houden. ’s Middags bleek dat de verdediging het recht heeft dossiers in te zien bij de belastingdienst, waardoor de strafzaak alsnog vertraging opliep.

Bij de rechtbank in Den Bosch waren drie procesdagen vastgesteld, maar dat bleek gisteren onhaalbaar. Nu worden vrijdag 2 en dinsdag 6 februari gebruikt voor getuigenverhoren en volgen pleidooien, requisitoir en eis later.

Tijdens de eerste zitting bleek dat Hiddink eind 2002 niet in België heeft gewoond. Hij had weliswaar een woning in het dorpje Hamont-Achel, maar overnachtte daar nooit. Wel kwam hij overdag een aantal keer in het huis. Hiddink omschreef zichzelf gisteren als een ,,nomade’’ en ,,zwerver’’ die uit zijn koffer leefde. Uit memo’s, e-mails en telefoongesprekken die voorzitter Bik gisteren opvoerde, bleek dat de trainer door zijn adviseurs is gemaand in zijn huis in België te gaan wonen.

Hiddink, die later verhuisde naar het Brabantse Waalre, zei de intentie te hebben gehad zich definitief in België te vestigen, maar voelde zich er ,,unheimisch’’ en ,,niet senang’’. De trainer zei nooit de urgentie te hebben gevoeld van de zorgen van zijn adviseurs om wat Bik noemde „een woonplaats met groot Nederlands procesrisico” en „een fiscaal scherpe koers”.

Ook zei Hiddink zijn belastingaangifte over het jaar 2002 ,,blind’’ te hebben getekend. „Ik wist dat ik een beeld creëerde, maar had geen illegale gedachten”, stelde hij eerder in een verklaring. De trainer dacht naar eigen zeggen aan een gepermitteerde constructie, omdat die was bedacht door een gerenommeerd accountantbureau.

De vraag is of het OM onderzoek naar Hiddink had mogen doen, omdat de naam van de trainer opdook in een strafrechtelijk onderzoek naar Fons Spooren, voormalig commercieel directeur van PSV die later werd opgepakt in een zedenzaak. Hiddink werd destijds niet gericht verdacht van belastingfraude.

    • Michiel Dekker