Helft vredesmacht Somalië toegezegd

Afrikaanse landen hebben nog maar de helft van het gevraagde aantal troepen toegezegd voor de geplande vredesmissie naar Somalië. De pas gekozen voorzitter van de Afrikaanse Unie, John Kufuor, maakte gisteren op de afsluitende persconferentie bekend dat slechts 4.000 van de gewenste 8.000 soldaten zijn toegezegd. Oeganda, Nigeria en Burundi hebben de meeste troepen in het vooruitzicht gesteld. Ghana en Malawi hebben een onbekend aantal manschappen beloofd. En een aantal Afrikaanse landen overweegt nog om troepen te sturen.

De noodzaak om 8.000 soldaten bij elkaar te krijgen was een hoofdthema tijdens de tweedaagse bijeenkomst van de Afrikaanse leiders in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Bij de openingsbijeenkomst op maandag drong commissievoorzitter van de AU Alpha Oumare Konaré bij de Afrikaanse leiders aan om bij te dragen aan de vredesmacht, waarbij hij waarschuwde voor chaos in Somalië als de vredesmacht niet gauw ingezet zou worden. Maar ondanks uitgebreide discussies tijdens de top is het aantal beloofde soldaten niet substantieel toegenomen.

Veel Afrikaanse landen zijn huiverig om soldaten te sturen naar een van ’s werelds gevaarlijkste landen, waar krijgsheren en hun milities ruim vijftien jaar ongehinderd de dienst uitmaakten.

De vredesmacht van de AU moet de Ethiopische soldaten vervangen die bezig zijn met de terugtocht uit Somalië. Ethiopië viel Somalië ruim een maand geleden binnen, om samen met de Somalische interim-regering van president Yusuf strijders van de Unie van Islamitische Rechtbanken te verjagen.

De vredesmissie kost naar schatting 34 miljoen euro per maand, maar de AU is armlastig. De Europese Unie heeft eerder 15 miljoen euro beloofd, de Verenigde Staten hebben 31 miljoen euro aangeboden. (AP, Reuters)