Ex-commissaris Binck erkent lek

Charles Langereis, de vorige week opgestapte commissaris bij effectenbank Binck, erkent dat hij vorig jaar voortijdig een persbericht met kwartaalcijfers aan een bevriende aandeelhouder heeft gestuurd. Dit heeft hij gisteren aan justitie verklaard.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat het strafrechtelijk onderzoek naar het uitlekken van deze koersgevoelige informatie rond Pasen vorig jaar doorgaat. Daags voor de officiële publicatie van de kwartaalcijfers waren details hierover al op internet verspreid. Die bleken afkomstig van een particuliere belegger die het persbericht van Binck via een vriend van Langereis onder ogen had gekregen.

Langereis bevestigde gisteren dat hij vier dagen voor de officiële publicatiedatum het kwartaalbericht aan zijn vriend Bob Sijthoff had verstuurd. In een telefonische reactie spreekt Langereis van een „domme fout, een eenmalige blunder”. Hij zegt dat hij Sijthoff had willen informeren „omdat hij geen abonnement op de persberichtenservice van Binck had”. Hij had zijn secretaresse opdracht gegeven het persbericht door te sturen „zodra dat definitief zou zijn”. Dat deed zij niet op 18 april, de dag waarop Binck het bericht naar buiten zou brengen, maar al op vrijdag 14 april. Wegens Goede Vrijdag was de beurs die dag gesloten, zodat er „in de tussenliggende periode geen beurshandel heeft kunnen plaatsvinden”, aldus Langereis. „Maar het is fout, en in beginsel strafbaar.”

Over het aandelenbezit van Langereis in Binck bestaat op dit moment verwarring. Een woordvoerder van toezichthouder AFM zegt dat de aandelentransacties van Langereis in 2006 niet „juist en volledig” zijn gemeld. Langereis zelf laat weten dat hij zijn aandelenverkopen vorig jaar (ruim 250.000 stuks) wel degelijk heeft gemeld. „Kennelijk zijn die niet goed verwerkt door AFM.” Binck-directeur Thierry Schaap bevestigt deze lezing.