Europese weerstand tegen druk VS over Iran

De Verenigde Staten ontmoeten weerstand van Europese landen en Rusland tegen hun druk om verder te gaan dan de recente VN-sanctieresolutie tegen Iran en investeringen in de islamitische republiek af te knijpen.

Dat melden westerse diplomaten in Berlijn, Brussel en Londen. „Een aantal landen, speciaal Rusland, is van mening dat de VS hen probeert te dwingen zelfs legitieme zaken met Iran te beëindigen” wegens het conflict over Irans nucleaire programma, aldus een hoge westerse functionaris.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties legde eind vorige maand Iran beperkte sancties op om het ertoe te bewegen de verrijking van uranium op te schorten, een programma dat naar het Westen vreest kan worden gebruikt voor een kernwapenprogramma. Iran, dat zegt alleen vreedzame doelen na te streven, weigert tot dusverre zijn verrijkingsprogramma te bevriezen (waarna internationale onderhandelingen zouden moeten beginnen). De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Nicholas Burns zei eerder deze maand dat de Europese regeringen niet alleen de VN-sancties moeten toepassen maar verder moeten gaan en ook de exportkredieten moeten beperken die ze beschikbaar stellen voor handel met Iran. Hij kritiseerde ook de wapenleveranties van Rusland en China aan Iran.

„Het Amerikaanse doel is het zo goed als onmogelijk te maken om in Iran te investeren”, zei een Europese diplomaat. „Het gaat niet over de verkoop van dual-use technologie. Ze proberen investeerders uit Iran te houden”, zei hij. Maar grote landen met belangrijke handelsrelaties met Iran, zoals Duitsland en Italië, bieden weerstand aan de druk, aldus de zegslieden. Ook Oostenrijk en Spanje verzetten zich.

The New York Times citeerde eerder deze week al Europese functionarissen met de boodschap dat er „een variërende mate van politieke wil in Europa is over het aandraaien van de duimschroeven” tegen Iran. De oliemaatschappijen Shell en Repsol, respectievelijk Nederlands-Brits en Spaans, maakten zaterdag juist bekend dat ze voor Iran onderzoek gaan doen naar de winning van gas uit de zeebodem. Dit zou moeten leiden tot de bouw van een van de grootste fabrieken van vloeibaar gas ter wereld. (Reuters)