Europese Commissie: te weinig concurrentie tussen banken

De Europese banksector kent nog altijd veel te weinig onderlinge concurrentie. Daardoor betalen consumenten en bedrijven onnodig veel voor de diensten die banken leveren.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat de Europese Commissie vanmiddag heeft gepresenteerd. Commissaris Kroes (Mededinging) dreigt met juridische stappen tegen banken die onwettige belemmeringen opwerpen. „De Commissie zal haar bevoegdheden volledig benutten”, zei ze. Doel is om onterechte belemmeringen weg te nemen die financiële instellingen opwerpen.

Brussel stelde al eerder de geringe concurrentie in de banksector aan de orde. Dat leidde bij een aantal banken tot beperkte aanpassingen. Maar volgens het onderzoek dat Kroes vandaag heeft gepresenteerd, kan er nog veel meer gebeuren. De meeste problemen heeft zij met de provisies die de detailhandel (en daarmee indirect de consumenten) in rekening worden gebracht voor het gebruik van betaalkaarten en creditkaarten. In totaal gaat hier jaarlijks 1.350 miljard euro in om. De kosten die de banken voor kaartbetalingen berekenen bedragen circa 25 miljard euro. Tussen de lidstaten van de Europese Unie bestaan grote verschillen. In sommige landen betalen bedrijven drie tot vier keer meer provisie aan banken dan in andere landen. Bedrijven die willen overstappen naar een andere bank krijgen in sommige landen te maken met hoge kosten.

Bovendien gaat het in veel gevallen om een afgeschermde markt waar nieuwe aanbieders moeilijk kunnen binnendringen. Zo worden registers met vertrouwelijke gegevens van mensen of bedrijven die leningen afsluiten gebruikt om belemmeringen op te werpen voor nieuwkomers. Die krijgen moeilijk of onvolledig toegang tot dit register. Ook heeft de Commissie moeite met vormen van ‘koppelverkoop’ waarbij bedrijven verplicht worden ook andere bankproducten af te nemen.

De Commissie stelt met nadruk transactiekosten niet te willen verbieden. Maar volgens het EU-bestuur moet het wel gaan om redelijke kosten die in open concurrentie tot stand komen.