Edgar Davids terug voor het evenwicht

Ajax presenteerde Edgar Davids gisteren als nieuwe aanwinst. De middenvelder moet de verhoudingen tussen jong en oud herstellen. „Ik ben fit voor het duel met Feyenoord.”

De pitbull is terug op het oude nest. Na ruim tien jaar speelt Edgar Davids weer voor Ajax. Onder overweldigende mediabelangstelling werd de 33-jarige middenvelder gistermiddag vol trots gepresenteerd door de Amsterdamse club. Direct maakte Davids duidelijk dat hij nog steeds een onverschrokken voetballer is. Hij koos voor het shirt met nummer 13, het ongeluksgetal dat weinig profvoetballers, bijgelovig als ze vaak zijn, graag dragen. Davids ziet het anders. „Zegt dertien drie drieënzeventig je iets?” Zijn geboortedatum dus.

Ajax probeerde afgelopen zomer al de oud-international te verleiden naar Amsterdam te komen. Toen hoopte Davids na een beenbreuk nog furore te maken in de Premier League. Trainer Martin Jol van zijn werkgever Tottenham Hotspur stelde hem echter zelden op. De Londense club deed hem gratis van de hand aan Ajax. Vervolgens kon Davids eisen stellen in de salarissfeer en gezien de lange onderhandelingen, die pas gisterochtend werden afgerond, heeft hij dat ook gedaan.

De speler die na zijn Ajax-periode ook in dienst was van AC Milan, Juventus, FC Barcelona en Internazionale kon zich gisteren niet eens precies herinneren wanneer hij dit seizoen voor het laatst een wedstrijd heeft gespeeld. „Het moet een bekerduel zijn geweest.” Waarschijnlijk kon Davids het hoge tempo van het Engelse topvoetbal niet meer bijbenen. Maar in de Nederlandse competitie moet hij gemakkelijk mee kunnen komen.

Ajax heeft Davids, die voor anderhalf jaar tekende, vooral ingelijfd om het evenwicht tussen jong en oud te herstellen. Davids is in feite de laatste schakel in het grote raderwerk van Martin van Geel. „Met de aanwezigheid van andere routiniers als Jaap Stam en Kenneth Perez zijn de verhoudingen weer goed in onze selectie”, aldus de technisch directeur. „We zijn blij dat hij nog altijd de ambitie heeft op het hoogste niveau te voetballen.”

Ook trainer Henk ten Cate was verguld met de komst van Davids. Beiden leerden elkaar kennen bij FC Barcelona. Dat resulteerde een jaar in een succesvolle samenwerking. Davids: „De aanwezigheid van Ten Cate bij Ajax speelde voor mij een grote rol. Ik deel zijn visie op voetbalgebied.” En Ten Cate: „Als voetballiefhebber ben ik blij dat Davids zijn loopbaan in Nederland wil afsluiten. Dit is een winnaarstype. En nog steeds goed als aanjager. Bij Barcelona zorgde hij voor een ommekeer. Daarna waren we onverslaanbaar. Edgar is ook een echte prof. Hij is altijd met zichzelf bezig en probeert steeds zo fit mogelijk te zijn.”

Maar Davids is zoals bekend geen gemakkelijke jongen. Typerend is dat hij kort voor zijn vertrek bij Tottenham Hotspur een fikse ruzie kreeg met Jol, waarna hij werd weggestuurd van de training. De Engelse tabloids maakten er een wild verhaal van. Davids ontkent het incident niet. „We hebben allemaal wel eens aanvaring”, zei hij zonder uit te weiden.

Niemand die hem tegensprak. In het decennium dat hij voor andere clubs speelde, kwam hij nogal eens in aanraking met de politie wegens handtastelijkheden. Op sportief gebied raakte Davids in opspraak door een dopingaffaire, vermoedelijk veroorzaakt door een voedingssupplement. Hij incasseerde regelmatig een rode kaart omdat hij altijd op de rand van het toelaatbare speelt. In het najaar van 2003 kwam dat het Nederlands elftal slecht uit in het EK-kwalificatieduel met Tsjechië. Een barrage tegen Schotland was daartrom nodig om het EK in Portugal te halen. Van Basten had vertrouwen in Davids, maakte hem zelfs aanvoerder, totdat er voor de huidige bondscoach redenen waren hem niet meer te selecteren. Het is de vraag of die alleen met voetbalkwaliteiten hadden te maken.

Na Leonardo heeft Ajax weer een speler binnengehaald met een twijfelachtig verleden. Ten Cate deinst er niet voor terug met moeilijke karakters te werken. Voorzitter John Jaakke kreeg gisteren een schampere opmerking van een journalist: „Hebben jullie weer een koorknaap aangetrokken?”

De voetbalkwaliteiten en tomeloze inzet van Davids hebben nooit ter discussie gestaan. In dit opzicht zou Ajax best plezier kunnen hebben van de ‘pitbull’, die in een 3-4-3 systeem linkermiddenvelder kan spelen. „Ik zou zondag al tegen Feyenoord kunnen spelen”, zei Davids, terwijl Ten Cate bedenkelijk keek. „Bij de Spurs is het gebruikelijk dat spelers wekelijks conditioneel worden getest. Ik scoorde de laatste tijd steeds goed tot uitmuntend.”

    • Erik Oudshoorn