Echte mensen afzeiken, bejagen en verhuizen

1‘Een nieuwsshow met bijtende invalshoeken’. Dat belooft wat, vrijdag, als shockblog GeenStijl de stap zet naar de televisie. Samen met BNN maakt GeenStijl de het televisieprogramma Steengeyl. De makers van GeenStijl belichten het nieuws van de week, de hoogtepunten en de dieptepunten, „maar dan anders”.

Hoe het zou kunnen worden is te zien op GeenStijl.tv. Het blog maakt namelijk al enige tijd web-tv. Presentator Rutger ging bijvoorbeeld op zoek naar een huis voor de rechtse politicus Michiel Smit in Lansingerland, de gemeente waar Smit in de raad zit. En hij bracht een doos met dildo’s terug naar de redactie van Viva, die zij juist had opgestuurd naar GeenStijl.

Leuk of niet? Vrijdagavond volgt in ieder geval het antwoord op de vraag of GeenStijl met z’n confronterende stijl doorbreekt op de tv. Of schaart het weblog zich nu definitief onder de ‘oude media’, die het altijd zo heeft vervloekt? De uitzending zou overigens al een dag eerder te zien moeten zijn op BNN’s digitale jongerenkanaal 101.

Vrijdag 2 februari, Ned.3, 23.15u. Web: www.101.tv.

2Dolf Jansen gaat op jacht. De cabaretier, presentator en marathonloper begint vrijdag met een nieuw programma bij de Vara. In Jansen op Jacht zoekt hij antwoorden op vragen die tijdens treinreizen of autoritten door Nederland bij hem opkomen. „Hoogste tijd om eindelijk ook eens een keer (rustig!) op zoek te gaan naar de antwoorden”, schrijft de Vara. Rustig? Dat lijkt onbegonnen werk. De enige manier om Jansen rustig te horen praten is zijn sneltreinstaccato af te spelen in slow motion. In de eerste van vier afleveringen is het jachtterrein Dronten.

Vrijdag 2 februari, Ned.3, 20.25u. Web: www.vara.nl

3Ty Pennington is een held! Ty wie? Peddington, superritselaar, opperklusser en presentator van het tv-programma Extreme Home Makeover. Vergeet Klussen met kijkers, Hart in actie en alle reality-programma’s. Het Net5-programma is volledig over the top, maar zorgt elke aflevering weer voor een brok in je keel. Ty en zijn team knappen in een race tegen de klok een huis op van een Amerikaans gezin „dat het echt nodig heeft”. Neem het afgeleefde huis van de grootouders die hun kleinkinderen verzorgen sinds zij hun beide ouders verloren. Het mooiste moment van de show is als de familie in een limousine komt aanrijden. „Rij de bus maar weg!”, roept Ty dan tegen de chauffeur die zijn voertuig tussen het gezin en hun volledig verbouwde huis heeft geparkeerd. De rest van de show? Oh’s, ah’s en wow’s.

Elke werkdag 19.05u, zondag 19.25u, Net5. Web: abc.go.com/primetime/xtremehome, www.net5.nl.

Jan Benjamin

    • Jan Benjamin