Drie oud-ministers Nepal gearresteerd

In Nepal zijn gisteren drie voormalige ministers uit de regering die nog werd gedomineerd door koning Gyanendra gearresteerd. Ze worden ervan beschuldigd het recente geweld in het zuidoosten van het land te hebben aangewakkerd.

Bij demonstraties in de zuidoostelijke Terai-regio, waar bijna de helft van de Nepalezen woont, vielen in tien dagen zeker acht doden en tientallen gewonden. In Nepals tweede stad Biratnagar in het uiterste zuidoosten van het land en enkele andere plaatsen is een uitgaansverbod ingesteld.

Het geweld laaide op toen zaterdag in de oostelijke stad Lahan een zestienjarige jongen omkwam nadat een maoïstische activist op een groep demonstranten had geschoten. De betogers behoorden tot de Madhesi, een grote etnische minderheid die zegt te zijn ondervertegenwoordigd in de twee weken geleden ingestelde interim-regering, waaraan ook de voormalige maoïstische rebellen deelnemen.

Afgelopen dagen breidden betogingen van Madhesi voor meer invloed zich uit over de regio.

Minister van Binnenlandse Zaken Prasad Sitaula beloofde de Madhesi (circa 30 procent van de Nepalezen) gisteren meer zetels in het parlement. Ook kondigde hij aan van Nepal een federale democratie te willen maken.

Eerder deze week trad de minister van Industrie en Handel, afkomstig uit de Madhesi-gemeenschap, af, omdat de landelijke overheid volgens hem onvoldoende ondernam tegen het geweld.

Tot april 2005 werd Nepal geleid door de autoritaire koning Gyanendra. Hij moest bevoegdheden inleveren na maandenlange demonstraties voor meer democratie. In juni wordt in een nieuwe grondwet over een definitieve staatsvorm besloten. De maoïsten, nu tweede partij in het parlement, willen de monarchie afschaffen.

De federatie van Nepalese journalisten en Reporters sans Frontières melden dat afgelopen dagen zeker zeven verslaggevers zijn gevlucht uit het zuiden van Nepal na te zijn bedreigd en aangevallen.

(AFP, Reuters, BBC)