Del Ponte gaat na zomer weg bij tribunaal

Hoofdaanklager Carla del Ponte vertrekt in september bij het Joegoslavië-tribunaal. „Na acht jaar is het voor mij tijd om terug te keren naar het normale leven”, zei Del Ponte gisteren tegen journalisten.

De Zwitserse werd in 1999 hoofdaanklager van het VN-hof. Ze was ook in Zwitserland aanklager geweest tegen de Italiaanse en Russische maffia en Colombiaanse drugshandelaren. Ze werd dag en nacht bewaakt – ook als hoofdaanklager. Volgens haar medewerkers is dit een belangrijke reden om haar termijn, die in september afloopt, niet te verlengen. Haar opvolger moet het werk van het VN-hof afmaken dat in 2010 afgesloten moet worden.

Del Ponte’s grootste teleurstelling was de dood van Slobodan Miloševic. De oud-president van Joegoslavië stierf vorig jaar maart aan een hartaanval, een half jaar voordat zijn proces zou worden afgerond.

„We hebben een historische prestatie geleverd”, zei Del Ponte en ze noemde de 61 aanklachten die zij en haar team hebben ‘geproduceerd’. Alle belangrijke politieke en militaire leiders zijn, volgens haar, sinds 1999 naar Den Haag gehaald om terecht te staan. Ze zei te hopen dat de belangrijkste voortvluchtige verdachten – de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en legerleider Ratko Mladic – nog voor haar vertrek worden gearresteerd. Del Ponte: „We zullen zien of ik als een blije aanklager vertrek of als een gefrustreerde.” Ze meent dat de Servische veiligheidsdiensten weten waar Mladic is, en hij zou „vanavond in Den Haag kunnen zijn als de regering het bevel zou geven hem te arresteren”.

Sommige politici en diplomaten roemen Del Ponte’s vasthoudendheid om de voorvluchtige verdachten naar Den Haag te krijgen. Maar ze is geen goede manager, zeggen mensen die met haar werken. Daarom is ze in de zomer van 2003 niet opnieuw werd benoemd als hoofdaanklager van het Rwanda-tribunaal. Vanaf 1994 had ze de berechting van misdaden in Rwanda, waarbij 900.000 mensen werden gedood, erbij gedaan.

Del Ponte constateerde dat ze geen enkele verdachte heeft gezien die „oprecht berouw” heeft getoond. Wanneer berouw werd getoond was dat, volgens Del Ponte, alleen maar gedaan om strafvermindering te krijgen.

Het is nog niet bekend wie Del Ponte gaat opvolgen. De hoofdaanklager wordt altijd benoemd door de VN.