De gordelsnijder

Op iedere uitvinding is een veelvoud die de markt (nog) niet heeft gehaald.

Geert van der Leest bedacht een oplossing voor automobilisten in nood.

Het begon met een berichtje in de Leeuwarder Courant. Twee mensen waren bij een auto-ongeluk te water geraakt. Ze overleden omdat ze niet uit hun veiligheidsgordels konden komen.

Dat vond Geert van der Leest (59) zo erg dat hij besloot een oplossing te bedenken: de veiligheidsriemsnijder. „Het is een metalen beugel met een verborgen stanleymes dat om de veiligheidsgordel is bevestigd”, beschrijft Van der Leest zijn uitvinding. „Als je met de auto over de kop vliegt of in de sloot terecht komt, pak je de snijder beet en snijd je de gordel door.”

Van der Leest woont in het Friese Garijp en is een werkloze hobby-uitvinder. Tot voor kort werkte hij als administratief medewerker bij een energiebedrijf. Nu is hij de meeste tijd in zijn werkplaatsje te vinden, waar hij zijn ideeën laat opborrelen en uitwerkt.

Op de gordelsnijder is hij trots. „In veel auto’s zit tegenwoordig een hamertje waarmee je de ruiten kapot kan slaan na een ongeluk. Daar zit soms ook een mesje aan. Maar na de chaos van een ongeluk moet je die hamer maar kunnen vinden. Mijn uitvinding is altijd binnen handbereik.”

Hij heeft geprobeerd om zijn uitvinding aan de man te brengen, maar zonder succes. „Ik ben naar het innovatiebedrijf Innobase in IJsselstein gegaan. Vooraf heb ik mijn gordelsnijder bij de belastingdienst laten registreren, als bescherming. Je weet nooit of ze ermee aan de haal gaan. Maar ik heb na mijn bezoek aan Innobase nooit meer iets gehoord.”

Van der Leest zit naar eigen zeggen vol ideeën. Zo heeft hij een apparaat ontwikkeld waarmee je in een bovenwoning toch je ramen aan de buitenkant kan lappen. Ook heeft hij een ‘gepimpte’ katalysator gemaakt. Enthousiast: „Het is een systeem dat zorgt dat er bijna geen uitlaatgassen meer vrijkomen.”

Maar zijn probleem is – behalve een gebrek aan koopmansgeest – dat hij niet de middelen heeft om een echt mooi product te maken. „Veel ideeën zijn moeilijk om te maken. Omdat ze nog niet bestaan, is er een gebrek aan de juiste onderdelen. Dat zijn de problemen waar ik als arme jongen mee zit.”

    • Toon Beemsterboer