Cynische parade in `Smokin` Aces`

Het is veel werk alle personages van Smokin` Aces te introduceren. Tot ver na de opening van de actiefilm van Joe Carnahan dient het overgrote deel van de gesprekken er slechts toe een beschrijving te geven van de bizarre criminelen en andere vreemde figuren die later zullen mogen opdraven. Een huurmoordenaar met vele vermommingen, sexy, vrouwelijke, sluipschutters, een martelingen-expert van de CIA, bloeddorstige neo-nazi`s, een mysterieuze Zweed en een hoop politiemannen. Allemaal zijn ze op weg naar hetzelfde hotel, waar zich een goochelaar met maffiabanden schuilhoudt. De FBI wil hem als getuige, anderen willen hem ontvoeren, sommigen zijn van plan zijn hart uit zijn lichaam te verwijderen. De combinatie van flauwe dialogen en overdreven geweld die volgt na de lange aanloop, is een jaren-negentigformule die niet goed tot z`n recht komt in deze overbevolkte film. Zoveel typetjes lopen hier door elkaar heen dat elke vorm van karakterontwikkeling tot een minimum moest worden beperkt. Een paar regels onsamenhangende tekst en dan een hardhandig einde: meer heeft het leven de meesten van hen niet te bieden, wat van Smokin` Aces vooral een onaangenaam cynische productie maakt.

Smokin` Aces. Regie: Joe Carnahan. Met: Andy Garcia, Alicia Keys, Ray Liotta, Ben Affleck, Jeremy Piven. In: 39 bioscopen.