Bondgenoot van Joesjtsjenko stapt uit regering Kiev

In Kiev is gisteren na een ruzie van twee maanden de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, de pro-westerse Boris Tarasjoek, afgetreden. Hij klaagde dat de regering hem het werk onmogelijk heeft gemaakt. Het aftreden wordt gezien als een nederlaag voor president Viktor Joesjtsjenko.

Tarasjoek, die een grote rol speelde in de Oranje Revolutie die Joesjtsjenko aan de macht bracht, bevond zich al lang in conflict met de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj en de regering. Het lidmaatschap van de NAVO speelde daarbij een rol. Tarasjoek is een verklaard voorstander van dat lidmaatschap, maar toen hij dat onlangs zei, reageerde premier Janoekovitsj direct met de opmerking dat er bij de bevolking onvoldoende steun voor toetreding van Oekraïne tot de NAVO bestond.

Op 1 december stemde het parlement voor Tarasjoeks ontslag, maar de president wees het af. De regering weigerde Tarasjoek vervolgens nog als minister te erkennen en hij mocht geen kabinetszittingen meer bijwonen – Janoekovitsj liet zelfs gewapende wachten inzetten om de minister de toegang tot zittingen te ontzeggen. Uiteindelijk was niet langer duidelijk of Tarasjoek sprak namens het land, de president, de regering of alleen zichzelf – reden voor Tarasjoek om af te treden.

Gisteren beschuldigde hij premier Janoekovitsj van „het toepassen van ondemocratische en immorele methoden”. De premier zou zijn verdrijving uit de regering zien als „wraak op de democratische krachten” die Joesjtsjenko aan de macht hebben gebracht. Na het vertrek van Tarasjoek heeft Joesjtsjenko nog maar één bondgenoot in het kabinet, minister van Defensie Anatoli Hrytsenko.

Volgens waarnemers in Kiev zal Janoekovitsj na het vertrek van Tarasjoek de Russische en de Europese ‘dossiers’ met elkaar in overeenstemming willen brengen. Dat zou overigens weinig grote koerswijzigingen met zich mee brengen, al zal het thema NAVO voorlopig niet meer worden aangeroerd. De meeste waarnemers achten het vertrek van Tarasjoek geen ernstige bedreiging van de over het algemeen pro-westerse koers van Kiev. (AFP, Reuters)