Blanke Brit heeft Afrikaanse roots

Rotterdam. In Groot-Brittannië is bij zeven blanke mannen een stukje DNA op het mannelijk Y-chromosoom gevonden dat erop wijst dat ze afstammen van een West-Afrikaan die ongeveer 250 jaar geleden moet hebben hebben geleefd. De mannen, met dezelfde zeldzame achternaam, waren zich niet bewust van een Afrikaanse afstamming. In West-Afrika zijn veel mannen drager van het DNA-fragment, maar in West-Europa was het onbekend. Hoogstwaarschijnlijk stammen deze Britse mannen af van een al dan niet vrijgelaten slaaf. De slavenhandel uit West-Afrika was 250 jaar geleden ongeveer op zijn hoogtepunt. De betrokkenheid van de Britten bij deze handel was groot. De onderzoekers van de Universiteit van Leicester publiceerden hun vondst in de onlineeditie van European Journal of Human Genetics.