Begenadigd fiscalist met vlekjes

De faux pas die Charles Langereis als commissaris bij internetbank Binck maakte, is lastig te rijmen met zijn reputatie als prominent fiscalist.

Charles Langereis
Charles Langereis

De affaire rond het uitlekken van koersgevoelige informatie van internetbroker Binck is niet de eerste keer dat Charles Langereis met reuring uit een functie stapt. Zijn carrière is lang en indrukwekkend, maar verliep niet altijd even vlekkeloos.

De Amsterdamse topadvocaat trad vorige week abrupt af als commissaris bij de beursgenoteerde effectenbank, om zijn actieve rol bij het uitlekken van de resultaten over het eerste kwartaal 2006 in het Paasweekeinde vorig jaar. Gisteren gaf Langereis toe dat hij het persbericht voortijdig naar een bevriende medeaandeelhouder had gestuurd.

Acht jaar geleden hing de foto van Charles Langereis (1948) bij de receptie van advocatenkantoor Stibbe. Wanted! stond erbij. En: „De volgende mensen dient de toegang ontzegd te worden. Voor altijd.” Partner Langereis had samen met twee compagnons zijn vertrek bij Stibbe aangekondigd, om voor het Britse kantoor Freshfields het Amsterdamse filiaal op te zetten. Het bestuur van Stibbe reageerde furieus. Het kantoor had zelf immers met Freshfields besprekingen gevoerd over mogelijke samenwerking. De drie partners werden als overlopers beschouwd. Ze moesten subiet hun spullen pakken. Hun toegangspassen en creditcards werden geblokkeerd. Advocaat Langereis verplaatste die ochtend, uit arren moede, een bespreking met een belangrijke cliënt, de president-commissaris van ABN Amro, naar een belendend cafeetje.

Het avontuur voor het Britse kantoor zou voor Langereis niet lang duren. In 2002 verliet hij, uit onenigheid over zijn praktijk, Freshfields om te verkassen naar het veel kleinere kantoor SpigtHoff. Langereis wilde graag procederen, het kantoor wilde zich toeleggen op advisering.

Dát kan Langereis ook. Hij geniet een reputatie als een begenadigd fiscaal jurist. Hoewel hij eigenlijk architect had willen worden, studeerde hij fiscaal recht in Leiden. In 1986 promoveerde hij aan de Universiteit van Tilburg op het onderwerp ‘fiscale rechtsbescherming’. Een jaar later werd hij, weer in Leiden, benoemd tot deeltijdhoogleraar belastingrecht. Hij begon zijn carrière als belastinginspecteur. In zijn advocatenpraktijk heeft de liefhebber van Mozart en zeezeilen altijd grote ondernemingen bijgestaan. De VVD heeft hem ingeschakeld als belastingdeskundige.

Ook buiten zijn rechtsgebied is Langereis een veelgevraagd bestuurder, adviseur en commissaris, onder meer van familiebedrijf Koopman en het Gastenverblijf VU Ziekenhuis. Bij optiehuis AOT, rechtsvoorganger van Binck, was hij al commissaris sinds 1999.

Dat hij als autoriteit in de financiële wereld niet onzichtbaar is, zoals de Binck-affaire bewijst, had Langereis kunnen weten. Twee weken geleden nog kreeg hij een natuurlijke waarschuwing: bij de hevige storm die Nederland teisterde, waaide een boom om op zijn oprijlaan. Het was, volgens een buurman, een van de hoogste bomen van Wassenaar.

    • Philip de Witt Wijnen